Szavazott az Európai Parlament (EP) hazánk 2024-ben esedékes soros uniós elnökségéről, a döntés megszületett. Az állásfoglalás megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát, hogy 2024-ben betöltse az unió soros elnöki tisztét.

A képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hogyan lesz képes hitelesen ellátni ezt a feladatot, tekintettel arra, hogy nem felel meg az uniós jognak és értékeknek, valamint a lojális együttműködés elvének.

Az indoklás szerint az EU soros elnökségét betöltő ország fontos szerepet játszik a jogalkotási folyamatban, az uniós menetrend folytonosságának biztosításában és az uniós intézményekkel fenntartott kapcsolatokban.

Elítélték az EU-ellenes kampányokat

A határozatot előterjesztő EP-képviselők kifejezték aggodalmukat az uniós értékek magyarországi helyzetével kapcsolatban is. 

Az állásfoglalás továbbá elítélte a magyar kormány EU-ellenes kampányait, amelyek azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet az unió alapértékeitől való magyarországi eltérésről és az országban elharapódzott rendszerszintű korrupcióról.

A képviselők felszólították a magyar kormányt, hogy a választásokat a nemzetközi szabványok szintjére emeljék, tekintettel a 2024-es európai választásokra.