Az Európai Bizottság által végzett kutatás adatai szerint a németországi Rostock áll a legelső helyen, ahol a válaszadók 85 százaléka ítéli meg pozitív a munkahelyét. Második helyen 84 százalék elégedettséggel Luxemburg következik, majd Izland fővárosa Reykjavik 83 százalékos mércével. Az első tíz helyezett között találhatjuk még a svájci Genovát, Dortmundot és Berlint, a dániai Aalborgot és Svédország Malmö városát is. 

Összességében, országok tekintetében a legmagasabb elégedettségi szinteket Németországban, Svájcban, Dániában, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában produkálták az adatok - írja a HRPortal. 

A legalacsonyabb pontszámokat Görögország, Olaszország, Spanyolország és Magyaroroszág városai szerezték.

A nagyvárosokban általában elégedetebbek a munkavállalók, a jobb fizetési feltételek és a sokféle munkalehetőség egyébként is vonzóbbá teszi ezeket a célpontokat. A fővárosok nem teljesítenek sokkal jobban mint a nagyvárosok, általában 73 és 75 százalék közötti elégedettségi szinttel.

Míg a város és vidék közötti különbségek egyre mélyülnek, a nagyobb városok tekintetében csak Olaszországban és Törökországban vannak eltérések.

Az európai városok rangsorolását tekintve, a ciprusi Nicosia, Bologna és a török Antalya jelentős, 7 százalékpontos javulást tapasztalt. Ezzel szemben a a máltai Valletta, illetve Kassa 8 százalékpontos csökkenést tapasztalt. A legalacsonyabb pontszámokat a görögországi Heraklion városa kapta 54 százalékkal, ezek után a fővársos, Athén következik 56 százalékkal, majd az észak-macedón Szkopje, Belgrád és Montenegró fővárosa, Podgorica. Mindemellett az általános rangsor stabilt maradt, csupán 0,9 százalékpontos változással 2019 és 2023 között. 

Ezek a legkeresettebb diplomák a piacon

Az elmúlt évek során megfigyelhető volt, hogy a diplomát elváró hirdetések aránya folyamatosan csökkent. 2020-ban az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott felsőfokú végzettségre vonatkozó kritériumot, ez 2022-ben 26 százalékra apadt.