Európa háborúra készül Oroszországgal – ezt mondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádióban – tudósít a címlapon az állam RIA Novosztyi, majd viszonylag pontosan idézik a kormányfőt:

„Ami ma Brüsszelben és Washingtonban történik, talán most inkább Brüsszelben, mint Washingtonban, az egyfajta hangulati előkészítése egy esetleges közvetlen katonai konfliktusnak, nyugodtan hívhatjuk úgy: 

Európa háborúba lépésének előkészítése.”

Úgy folytatják, Orbán nem tartja valószínűnek, hogy Oroszország megtámad egy NATO- országot. Anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna – írják – a magyar kormányfő elmondta, hogy ma háborús tervezés zajlik Brüsszelben, munkacsoportok dolgoznak azon, hogyan tudna a NATO részt venni az orosz-ukrán háborúban. 

Majd következik a magyar álláspont:

– A jogászok meglehetősen komoly munkát végeznek, azt vizsgálják, hogyan lehet Magyarország úgy a NATO tagja, hogy egyúttal nem vesz részt a NATO-akciókban a szövetség területén kívül – ezt a magyar diplomáciának kell megoldania – tette hozzá Orbán Viktor cikk tolmácsolása szerint. 

Tekintettel arra, hogy

mégiscsak az orosz állami sajtóról van szó,

értelemszerűen kimaradtak az olyan mondtatok, amelyek szerint a hadseregek hiánya vezet a háborúhoz, mert a háborúk oka leggyakrabban a gyengeség, vagy hogy az áldozatnak kiszemelt országnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy meg tudja védeni magát.

Ahogy természetesen azt a mondatot sem fordították le Orbán Viktortól, hogy az oroszok már legyűrték volna az ukránokat, ha elég erősek lennének, illetve, hogy a NATO ereje nem összemérhető Oroszországgal, akár ezerszer is erősebb lehet a nyugati szövetség.

Helyette viszont Vlagyimir Putyin Tucker Carlsonnak adott interjúját idézik, ahol az orosz elnök azt ecsetelte, hogy Moszkva nem fogja megtámadni a NATO-országokat, nem is lenne semmi értelme – vagy, hogy

a nyugati politikusok azért félemlítik meg a lakosságukat egy képzeletbeli orosz fenyegetéssel, hogy eltereljék a figyelmet a belső problémákról

Ugyanakkor az észak-atlanti szövetség az elmúlt években példátlan tevékenységet folytat Oroszország nyugati határai mentén. 

Az orosz kommentelők vették az adást

Ha valahol ki lehet jelenteni, hogy nem mennek ki ellenőrizetlen kommentek az épp az orosz sajtó, különösen ha állami. Éppen ezért tűnik elég súlyosnak, hogy milyen reakciókat vált ki egy szimpla rádiós nyilatkozat, különösen ha azt egy NATO-tagállam miniszterelnöke teszi, na és persze ha azt Kreml ízlésének megfelelően tálalják:

„Európaiak, keményen és szánalom nélkül fogunk ütni. A saját taknyukon fognak csúszni!”

– írja egyikük, majd sorra jönnek a hasonló jókívánságok: 

– A történelem nem tanított nekik semmit. A tuskófejűek nem értik, hogy az új háborúban csak hamu marad belőlük...

– Mi is készülünk. Sikeresen készítjük az Iszkandert.

– Abban bíznak, hogy Oroszország soha nem fog atomfegyvert használni?

Akadt aki Putyint idézi:

–Senkit nem fenyegetünk, csak elvesszük a sajátunkat. Fel lehet készíteni az EU lakóit, de hiába, Európa már nem a régi, Szodomává és Gomorává változott, amit Jerikó trombitáival kell elpusztítani - teszi hozzá saját szavaival az illető.

– Milyen háború, nem értik, hogy nem úgy lesz, mint Ukrajnával? Csak egyetlen „primitív csapás” az ellenségre, és viszlát a nyugatnak..

– Előbb-utóbb felosztjuk Európát. A lényeg az, hogy ne hibázz, és ne mutass túlzott irgalmat!

– Úgy tűnik, most Lisszabonig kell mennünk!

– Ha Európa hivatalosan is beküldi csapatait Ukrajnába...akkor ugyanaz történik, mint Ukrajnával: Oroszország elkezdi tönkretenni a résztvevő országok infrastruktúráját. 

Azért akadnak köztük valamivel józanabb hangok is:

– Nem készítenek elő semmit, lefaragják a költségvetést és megnyugszanak. Adnak megint pár rakétát (Ukrajnának), amilyet Oroszország már eddig is lelőtt, és ennyi. Ha valóban felkészültek volna, már régen nukleáris rakétákat, légvédelmet, egy rakás fegyvert és lövedéket adtak volna az „Ukrán Birodalomnak”.

– Senki sem fog belekeveredni egy közvetlen háborúba Oroszországgal. Európa és Amerika egyaránt tart a közvetlen ütközéstől. Csak tüzet szítanak Oroszország körül, szembeállítva a nemzeteket egymással.