A Trump-adminisztráció győzelmet hirdetett, miután a Kraft Heinz, a Skittles, a General Mills és a Coca-Cola bejelentette, hogy kivonja termékeiből a mesterséges színezékeket, illetve a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot már az idén ősszel nádcukorral helyettesítik. A Fehér Ház méltatta a vállalatokat, amelyek „megküzdenek az amerikaiakat sújtó krónikus egészségügyi válsággal” – írta a CNN.
Táplálkozási szakértők és a közegészségügyi kutatók szerint azonban ez csak felhajtás.
Úgy vélekednek, hogy a vállalatok eddig csak a teljesítménybeli változtatásokat hajtották végre, amelyek közül sok régóta váratott magára a természetes összetevők iránti fogyasztói kereslet miatt. Eközben a kormányzat egészségügyi ellátásra, kutatásra és közegészségügyi programokra szánt finanszírozást csökkenti, amely ellentétes az amerikaiak egészségesebbé tételére irányuló kijelentésekkel
„Ezek csak kozmetikai változtatások, amelyeknek nincs egészségügyi hatásuk. Csupán lehetővé teszik a MAHA emberei számára, hogy azt mondják, győzelmet arattak”
– mondta Dr. Barry Popkin, az Észak-Karolinai Egyetem táplálkozástudományi professzora.
„Ez csak PR.”
Az egészségvédők szerint Robert F. Kennedy Jr. szintetikus színezékekre való összpontosítása eltereli a figyelmet az ultrafeldolgozott élelmiszerekről, amelyek nagyrésze sóval, cukorral és zsírral teli, és ez krónikus betegségeket vált ki.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek az amerikai élelmiszer-ellátás akár 70 százalékát is kitehetik, chipseket, édességeket, fagylaltokat gyakran összefüggésbe hozzák az elhízással, a rákkal, a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel és más egészségügyi rendellenességekkel.
Kennedy „válságosnak” nevezte ezen élelmiszerek könnyű elérhetőségét, de a „Make America Healthy Again” bizottság még nem hozott semmilyen jelentős intézkedést az ultrafeldolgozott élelmiszerek csökkentésével kapcsolatban.
A kőolaj tartalmú szintetikus színezékeket gyakran használják arra, hogy az élelmiszereket és italokat élénk színűvé és vonzóvá tegyék a vásárlók, különösen a gyermekek számára.
Ezek azonban potenciális negatív hatással lehetnek az állati és emberi egészségre, beleértve a rák kockázatának növekedését. Januárban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) betiltotta a 3-as számú vörös színezéket az élelmiszerekben, italokban és a lenyelt gyógyszerekben.
Kennedy nyomást gyakorolt az élelmiszeripari vállalatokra, hogy önként távolítsák el az összes ételfestéket a termékeikből, sokan azonban évek óta elhagyták a szintetikus színezékeket, az egészségügyi aktivisták nyomására vagy azért, mert például Kalifornia, Virginia és Nyugat-Virginia betiltotta illetve korlátozta azok használatát.
Például mind a Kraft Heinz, mind a General Mills már jóval korábban eltávolította az adalékanyagokat a legtöbb termékéből.