Recep Tayyip Erdogan elnök pártjának (AKP) németországi tagszervezete is elindul az európai parlamenti választásokon, amivel kapcsolatban magas rangú német politikusok megjegyezték, hogy ezzel látványosan erősödik majd a török befolyás az EU-ban.

A németországi Erdogan-hívő párt, a Demokratikus Szövetség a Sokszínűségért és az Ébredésért (DAVA) négy olyan jelöltből áll, akik korábban mindannyian a török elnök AKP-jének vagy azt támogató szervezeteknek kampányoltak – írja az Euractiv.

Magas rangú német politikusok gyorsan reagálva elítélték ezt a lépést, mivel az tovább rontja az országon belüli politikai légkört. „Egy Erdogan-utódpárt indul itt a választásokon, ez a legutolsó dolog, amire szükségünk van” – írta az X-en Cem Özdemir zöldpárti mezőgazdasági miniszter, aki egyébként török származású. A legnagyobb ellenzéki párt, a CDU is bírálta a lépést.

Egy németországi Erdogan-AKP-utódpárt egy újabb szélsőséges párt lenne az országban

– jegyezte meg Jens Spahn, a CDU/CSU-frakció frakcióvezető-helyettese az X-en.

A német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint jelenleg 1,3 millió török migrációs hátterű német állampolgár van, ami a német lakosság mintegy 1,6 százaléka.

Az EP jóval könnyebb a bejutás, mint a parlamentbe

Mivel az 5 százalékos választási küszöb, amely a német szövetségi választásokon általában a kisebb pártokat távol tartja a parlamenttől, az uniós választásokon nem érvényesül, a politikai újoncoknak itt nagyobb esélyük van arra, hogy bejussanak az Európai Parlamentbe.

A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választáson hat olyan kis párt jutott be az Európai Parlamentbe, amelyeknek sem országos, sem regionális szinten nem volt képviselőjük, és némelyikük a szavazatok 0,7 százalékánál nem kapott többet.

„Jelenleg azt látjuk, hogy mindenhol pártok bukkannak fel, amelyeknek egyetlen célja és gyakorlata az, hogy végső soron belülről szétszakítsák Európát, amely még soha nem volt ekkora nyomás alatt, sem külpolitikai, sem belpolitikai téren, mint most” – mondta Marie-Agnes Strack-Zimmermann német liberális csúcsjelölt, amikor a DAVA-ról kérdezték.