A feltételezések szerint legalább 3,3 millió eurót (1,24 milliárd forint) kereső bűnszövetkezet cseh tagjai koordinátorként tevékenykedtek, és az áldozatok szolgáltatásait honlapokon kínálták. Az elkövetők előre lefoglalhatták a nőket, míg a rotációs rendszerek – amelyeket „szex-túráknak” vagy „körhintáknak” is neveznek – lehetővé tették, hogy a kizsákmányolt áldozatokat különböző helyszíneken kínálják fel – számolt be róla az Europol.

Az akció eredményeire vonatkozó vizsgálat még folyamatban van, mivel összesen több mint 400 cseh, magyar és román állampolgárságú áldozatot számoltak össze.

2022 áprilisában a Cseh Nemzeti Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség České Budějovicei Kirendeltsége, a Helsinki Rendőrkapitányság emberkereskedelemmel foglalkozó nemzeti nyomozócsoportja és a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Hírszerzési Osztálya közösen vett részt egy akciónapon, amelynek célja a szexuális kizsákmányoló hálózat mögött álló bűnözők felderítése volt. Az Europol koordinálta az első akciónapot, amelyet továbbiak követtek, ezek során a finn és a cseh hatóságok további elfogatóparancsokat hajtottak végre.

A művelet általános eredményei a következők:

  • 13 gyanúsított letartóztatása,
  • 15 áldozatot azonosítottak az akciónapok során,
  • 90 áldozat azonosítása történt meg a nyomozás ideje alatt,
  • 10 házkutatás,
  • 200 ezer euró készpénz, 4 luxusautó, 3 lakás, 40 mobiltelefon, 4 laptop és 4 táblagép lefoglalása, valamint 8 bankszámla befagyasztása.
  • lefoglaltak egy sörétes puskát és lőszert.

A nők megalázó bánásmódban részesültek

A szervezett bűnözői hálózaton belüli úgynevezett „híváskezelők” tartották ellenőrzésük alatt az áldozatokat. Az operátorok feladata az volt, hogy az áldozatokat felnőtteknek szóló szolgáltatási weboldalakon hirdessék, és kezeljék online profiljukat. Ezek a cseh nők állították össze az áldozatok találkozóinak napirendjét, és ellenőrizték a nyújtott szexuális szolgáltatások típusait. Egyes esetekben a fő elkövetők konkrét áldozatokat is felhasználtak, hogy a többiek felett ellenőrzést gyakoroljanak. 

A szexuális kizsákmányolásra kényszerített 400 áldozatot többnyire cseh nőkként hirdették, függetlenül valódi állampolgárságuktól. Gyakran rendkívüli kényszer alatt dolgoztak, megfosztották őket keresetüktől, és a bűnözők állandó ellenőrzés alatt tartották őket. Abban az esetben, ha hazatérhettek, a hálózat tagjai elvették megtakarításaik nagy részét, valamint fenyegetésekkel és erőszakkal további pénzt zsaroltak ki tőlük. 

A szexuális kizsákmányolás katalizátorai: a net és a covid-járvány

A bűnözői hálózat jól szervezett volt, és képes volt távolról, különböző helyszínekről, főként a Csehországból és Finnországból cselekedni. Jól ismerte a finnországi és más skandináv országok szexpiacát, és aktívan próbálta kiegyensúlyozni a felkínált nőket oly módon, hogy különböző helyszíneken váltogatta őket. Mivel a koronavírus járvány idején az emberek egyre több időt töltöttek az interneten, ez a médium egyre nagyobb jelentőségre tett szert az emberkereskedelem elősegítésében is. 

A szexuális kizsákmányolási tevékenységek nem szűntek meg a járvány csúcspontján elrendelt karantén ideje alatt sem.

Az áldozatoknak az elkövetők azt tanácsolták, hogy az egyes országok által előírt szigorú beutazási szabályok kijátszása érdekében „barátmeghívásokat” használjanak. Egyes esetekben az úgynevezett barát több nőt is meghívott, és cserébe ingyenes szexuális szolgáltatásokat kapott.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kizsákmányolási láncon belül egyre több női gyanúsított dolgozik. Egyes nők úgy menekültek meg a kizsákmányolás és az erőszak elől, hogy digitális képességeiket alkalmazva a bűnszövetkezet aktív tagjává váltak. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport