Az első elnökválasztási vitára a hivatalban lévő Joe Biden és a republikánus rivális, Donald Trump között június 27-én csütörtökön kerül sor. Az élőben közvetített adás két reklámszünetet fog tartalmazni, kellékeket a résztvevők nem használhatnak és a mikrofonjaik el lesznek némítva, amíg a másik jelölt beszél.

A CNN értesülései szerint mindkét jelölt ugyanolyan pódiumon fog megjelenni a 90 perces vita során, elfoglalt pozíciókat érmefeldobással határozzák meg, a jelöltek pedig tollat, papírtömböt és egy üveg vizet kapnak. A moderátorok továbbá „minden rendelkezésükre álló eszközt fel fognak használni az időkorlátok érvényesítésére és a civilizált beszélgetés biztosítására”.

Továbbá a két reklámszünet alatt a kampánystáb nem léphet kapcsolatba a jelöltjével, ahogy közönség sem lesz jelen a vitán. 

Joe Bidennek három preferált vitatémája van, amire az adás során is számítani lehet majd: az abortuszjog, a demokrácia helyzete és a gazdaság állapota. Donald Trump – aki korábban nem volt hajlandó vitázni riválisaival a republikánus jelölési verseny során – a bevándorlást, a közbiztonságot és az inflációt jelölte meg kulcskérdésekként.

Májusban a jelöltek két vitában állapodtak meg, a héten megrendezésre kerülő eseményt Jake Tapper és Dana Bash, a CNN műsorvezetői moderálják Atlantában, míg a másikat szeptember 10-én rendezik meg, és az ABC lesz a házigazdája.