Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, „AA mínusz" szintű devizaadósság-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot.

Az osztályzati kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításának indoklásában a Fitch Ratings kiemelte azt a véleményét, hogy Csehország várható hosszú távú makrogazdasági folyamataira nem gyakorolt tartós hatást a koronavírus-járvány és az energiaár-emelkedés kettős sokkja.

Az inflációs sokk nem járt az inflációs várakozások elszabadulásával, és a hiteles monetáris politika elősegítette az infláció meredek ívű lassulását – áll a Fitch elemzésében, amit az MTI idéz.

A cég hangsúlyozza, hogy a teljes kosárra számolt tizenkét havi cseh infláció januárban már csak 2,3 százalék volt a decemberben mért 6,9 százalék után.

A Fitch Ratings várakozása szerint a 2024-2025-ös időszakban a harmonizált inflációs ráta éves átlagban 2,2 százalékra csökken a 2023 egészében mért 12 százalékos átlagról.

hitelminősítő azzal számol, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított cseh államadósság-ráta 44,6 százalék lesz az idén, és 2027-ig 44,1 százalékra csökken, jórészt az elsődleges államháztartási hiány várható mérséklődése révén.

Az elemzés kiemeli, hogy Csehország államadósság-rátája nem érte el a Fitch által az energiahordozók ársokkjának kezdetén várt szintet, és a hitelminősítő várakozása szerint 2025-ben is az "AA" besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok 48,4 százalékos mediánszintje alatt marad.

A Fitch Ratings hangsúlyozza: a Csehországra érvényben tartott elsőrendű „AA mínusz” osztályzatot a hiteles cseh makrogazdasági és monetáris politika, valamint az EU-tagságból eredő robusztus intézményrendszer támasztja alá.