A Biden család tagjai a képviselőházi republikánusok szerint összesen 10 millió dollárt szedtek össze külföldi szervezetektől – írja a BBC.

A Felügyeleti Bizottság elnöke, James Comer kijelentette, nyilvánvaló, hogy Joe Biden amerikai elnök rokonai az államfő nevét és titulusát felhasználva igyekeztek minél nagyobb vagyonra szert tenni. Ebben pedig szerinte kétségtelenül szerepet vállalt maga Joe Biden is.

A republikánusok jelentése azonban nem tartalmaz erre utaló bizonyítékot, ahogy arra sem, hogy illegális üzletkötésekre is sor került volna.

Értelemszerűen folytatjuk a vizsgálatokat

– jelentette ki James Comer.

A republikánusok egy mintegy 30 oldalas dokumentumban fejtegették, hogy milyen pénzügyi kapcsolatok fűzik például az elnök fiát, Hunter Bident és menyét, Hallie Bident különféle – többek között romániai vagy éppen kínai – vállalatokhoz.

Mikor tavaly a republikánusok kerültek többségbe a Képviselőházban a félidős választások után, ígéretet tettek arra, hogy vizsgálatot indítanak Joe Biden és családja pénzügyei kapcsán. Ennek az ígéretnek a bicegős beteljesítése a most közzétett dokumentum.

Fehér Ház a jelentést „alaptalan célozgatásnak” titulálta.

Comer képviselő úrral többször is előfordult már, hogy túlságosan gyorsan és lazán játszott a tényekkel, és alaptalan célozgatásokat terjesztett, miközben nem volt hajlandó legitim módon lefolytatni az úgynevezett vizsgálatait

nyilatkozta Ian Sams, a Fehér Ház szóvivője.