Isabelle Lux, egy 32 éves influenszer a floridai Palm Beachről a közelmúltban egy eddig kevésbé ismert szépészeti beavatkozásnak vetette alá magát. Ez nem más, mint az úgynevezett Barbie-botox – írja a CNN.

Maga a botoxkezelés eddig is bevett módszer volt, mint népszerű arcfiatalító, ránctalanító eljárás, elsősorban a szem környékén és a homlok tájékában alkalmazva. Maga a botoxozás műfaja a kétezres évek elejétől terjedt el, először az Egyesült Államokban, majd Európában.

Ezen túl a botox-terápiát nem egyszer használják súlyos migrénes rohamok enyhítésére, mint neurológiai kezelést, Magyarországon is. Az ideggyógyászok a botoxot ilyenkor többek között a durván letapadt csuklyás izmok felszabadítására használják, hogy megszüntessék a feszültséget, amely gyakran erős, a nyakba sugárzó fájdalmat okoz. Újabban azonban már a vállak méretének csökkentésére és a nyak hosszának megnyújtására is bevetik.

Az említett amerikai tartalomgyártó is részben ezzel a szándékkal kérte a botoxinjekciókat, ugyanis Isabelle Lux elmondása alapján már jó ideje erős hátfájás kínozta. Ezen túl a vállait is szerette volna valamiféle plasztikai beavatkozással karcsúsítani.

Összesen 40 egységnyi, tűszúrási botox injekciót fecskendeztek a csuklyás izmomba. Végig arra gondoltam, ha minden jól megy, a végeredmény nagyszerű lesz, amit mindenképpen megosztok majd a követőimmel a neten. Ha pedig mégis balul sülne el a dolog, akkor elrettentő példaként tudom elmondani az embereknek

– emlékezett vissza a beavatkozás közben átéltekre Isabelle Lux.

A botox meggátolja az ideg-izom ingerületátvitelt, magát a kettő közti kapcsolatot. Ez pedig idővel az izom gyengüléséhez, végül bénulásához vezet – nyilatkozta Parisha Acharya, a neves londoni Waterhouse Young orvosi esztétikai klinika vezető plasztikai orvosa a CNN-nek.

A Barbie Botox hashtag momentán több mint 7 millió megtekintésnél jár a TikTok-on, ahol elsősorban a szépészeti klinikák osztják meg ügyfeleik injekciózását, jellemzően pasztellrózsaszín feliratok és csillogó emojik társaságában. Isabelle Lux videóját eddig körülbelül 250 ezren tekintették meg a Barbie-botoxról.

Karcsú és finom, mint Barbie

Nem nehéz kitalálni, hogy maga a Barbie-botox kifejezés nem másra utal, mint arra, hogy az esztétikai jellegű beavatkozás által annak alanya elkezd egy Barbie-babára hasonlítani, utánozva a játék testalkatát. Ugyanis a Barbie-botox meghosszabbítja a nyakat és karcsúsítja a vállakat. Feltéve, ha magát a beavatkozást „jól” csinálják.

Isabelle Lux beszámolója alapján az esztétikai szolgáltatás potom 1200 dollárba kerül, és szerinte abszolút megérte, mert a kezelés utáni kezdeti nehézségek után jobban érzi magát, mint valaha. Olyannyira, hogy tervez egy újabb Barbie-botoxot a téli időszakra is.

Acharya hangsúlyozta, hogy őt szakorvosként meglehetősen aggasztja, hogy ilyen sebességgel növekszik és terjed a Barbie-botox népszerűsége a közösségi médiában, azon belül is a fiatal felhasználók körében. Hiszen ez mégiscsak egy orvosi beavatkozás, amelyet akként is kell kezelni.

Az előrejelzések szerint a globális injekciós arcápolási piac a következő évtizedben több mint a kétszeresére fog nőni, és 2032-re elérheti a 36,8 milliárd dolláros bevételt. A Nemzetközi Plasztikai Szövetség 2021-es felmérése szerint 2017 óta 54,4 százalékos növekedés tapasztalható az olyan minimálisan invazív eljárások igénybevételében, mint a botoxolás és társai.