Az AstraZeneca új gyógyszere, a Truqap nem segített a mellrák egy nehezen kezelhető formájával küzdő betegeknek életük meghosszabbításban. A tudósok a gyógyszert egy gyakori kemoterápiával kombinálva vizsgálták a késői stádiumban lévő tanulmányban – közölte a gyógyszergyártó kedden.

Az önkénteseknek tripla-negatív mellrákjuk volt, ami a betegség egyik legnehezebben kezelhető formája, amely már kiterjedt vagy nem volt operálható. A Truqap, az Astra potenciális új rákellenes „blockbuster” gyógyszere, nemrégiben nyerte el az engedélyt az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a mellrák egyéb típusainak kezelésére – írja a Bloomberg.

Az új tanulmány eredménye csalódást keltő, de segíthet bizonyos kutatási útvonalak megértésében – mondta Susan Galbraith, az Astra onkológiai kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke. A gyógyszer biztonsági profilja összhangban volt a korábban ismertekkel.

A Truqapot jelenleg különálló, késői stádiumú vizsgálatokban tesztelik emlő- és prosztatarákban. Az gyógyszergyártó cég részvényei alig változtak a korai londoni kereskedésben, az idei évben eddig mintegy 17 százalékot erősödtek.