Alexander Stubb egykori finn miniszterelnök és Pekka Haavisto volt külügyminiszter jutott tovább a finnországi elnökválasztás második fordulójába, miután a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie az első fordulóban a voksok több mint felét – számolt befinnországi eseményekről január végén az Economx. 

Most a második fordulóban az YLE finn köztelevíziónak a szavazatok 99,3 százalékos összesítésén alapuló, a tévé honlapján közzétett előrejelzése szerint Stubb a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltjeként a voksok 51,7 százalékát kapta, míg a liberális zöldpárti Pekka Haavisto volt külügyminiszter a szavazatok 48,3 százalékával a második helyen végzett.

Haavisto előzőleg már jelezte, úgy látja, hogy vereséget szenvedett és gratulált Stubbnak a győzelméhez.

(via MTI)

Putyin ellenfelét kiiktatták, Trump viszont aggódhat tovább

A dühös gazdák hátrálásra kényszerítették az Európai Uniót, de ismét botladozott a német légi közlekedés is a héten. A nyíltan háborúellenes Borisz Nagyezsgyin pedig nem mérkőzhet meg Vlagyimir Putyin orosz államfővel a márciusi elnökválasztáson. Donald Trump volt amerikai elnök ügye pedig a legfelsőbb bíróság elé került. Ezek voltak a hét legfontosabb külgazdasági és külpolitikai eseményei.