Az alapítványi fenntartású Szegedi Tudományegyetem január végén vásárolta meg a TritonLife Partiscum Kft. újszegedi magánkórházának épületét. Az épületegyüttes klinikai szárnyában az egyetem térítéses ellátást tervez, melyet saját magánszolgáltatója, a Mediversal üzemeltet majd.

Az ingatlanegyütteshez tartozik egy befejezetlen toronyépület is, ahová diáklakások és kollégiumot tervez az egyetem – írja a szeged.hu.

A korábbi magánkórház mellett egy nyugdíjas apartmanház, a Gesztenyeliget található, melynek fenntartója a Szegeder szerint az a Pax et Vita Kft., ami Bartha László, Szeged korábbi polgármesterének tulajdonában áll.

A luxus nyugdíjas lakóparkot az egyetem még nem vásárolta meg, a vásárlási jogokat azonban megszerezte, így másfél éve van az intézménynek arra, hogy az épület sorsáról döntsön.

Az ott lakók azonban a minap egy felszólítást kaptak, miszerint ha nem fizetik be február 9-ig maradéktalanul a megemelt szolgáltatási díjakat, akkor szerződést bontanak velük.

A lakók úgy vélik, hogy a cég azért emelte meg a díjakat, mert egy üresen álló épületet hamarabb el tudnának adni az egyetemnek. Bartha László cége szerint megállapodás van arról, hogy az üzemeltető az infláció mértékével növelheti a szolgáltatás díjait, ami a KSH által mért fogyasztói árindex-növekedés alapján 17,6 százalékos emelést jelent a nyugdíjasokat képviselő ügyvéd szerint – írja a lap.

A vállalat szerint azonban a megállapodásban felsorolt szolgáltatások aktuális díjemelésével azonos mértéket kell figyelembe venni. Erre tekintettel például van olyan lakó, akinek januártól 145 ezer forinttal emelkedett meg a befizetendő díja, holott a KSH inflációs rátája alapján csak 50 ezer forinttal kellene többet fizetnie.

Az önkormányzati lap szerint számos oka lehet annak, hogy a Pax et Vita díjakat emelt: egyfelől az üzlet nem megy jól a cégnek, másfelől pedig nem kizárt, hogy az SZTE eláll az ingatlan megvásárlásától.

A jelenlegi tulajdonos ugyanakkor a következő másfél éven belül nem adhatja el az ingatlant, és azután is csak az SZTE-nek, mivel az opcionális vásárlási joggal rendelkezik felette. Ők azonban vélhetően nem szeretnének az ott lakó nyugdíjasokkal foglalkozni. Ugyanakkor a szerződések felbontását követő jogi harc még évekig is elhúzódhat.

 

 

 

A szegedi a legjobb magyar egyetem a QS mérése alapján

Közzétette az idei felsőoktatási rangsorát a Quacquarelli Symonds (QS). A listába több magyar egyetem és a bécsi székhelyű CEU is felkerült. A világ legjobbja pedig, mint már tíz éve folyamatosan a Massachussets Institute of Technology lett.