Egy adag fagylalt eladása lehetővé teheti Putyin számára, hogy egy golyót megvegyen – mondta Mark Dixon, a Moral Rating Agency kampánycsoport alapítója. Az MRA számítása szerint az Unilever 2022-es éves jelentésében elismeri, hogy oroszországi üzletága a forgalom 1,4 százalékát teszi ki. 

A szervezet arra reagált, hogy nem vonul ki Oroszországból az Unilever, mert a kilépés nem lenne egyszerű, az orosz állam ugyanis átvenné és folytatná a tevékenységet. A cég évente 579 millió fonttal járul hozzá az orosz gazdasághoz – írja a BBC.

A Moral Rating Agency kampánycsoport azzal vádolta meg a céget, hogy elősegítette Oroszország invázióját és kijelentette, hogy az Unilevernek szembe kell néznie a valósággal.

Voltak, akik kivonultak

Számos nyugati vállalat kilépett Oroszországból az ukrán agresszió kezdete után vagy etikai okokból vagy pedig azért, mert a szankciók megnehezítették a működést az országban. Néhány cég azonban továbbra is folytat üzleti tevékenységet, például az amerikai fogyasztási cikkek óriása, a Procter & Gamble, amely azt mondta, hogy korlátozta tevékenységét az országban.

Az Egyesült Királyságban az Unilever leállította az Oroszországba irányuló exportot és importot, és beszüntette az ottani reklámozást és bejelentette, hogy csak „alapvető" termékeket árusít az országban, beleértve a mindennapi élelmiszer- és higiéniai termékeket.

Ezen a héten a Shellt is kritizálták amiatt, hogy több mint egy éve folytatta az orosz gáz kereskedelmét, miután vállalta, hogy kivonul az orosz energiapiacról.

Az olajóriás szerint az ügyletek „hosszú távú szerződéses kötelezettségvállalások" eredményeként jöttek létre, és nem sértenek törvényeket vagy szankciókat.

Végleg elhagyta Oroszországot a világ egyik vezető autógyára

Befejezte a kivonulást Oroszországból a Volkswagen csoport. A világ második legnagyobb autógyára sajtóhírek szerint 125 milliárd euróért adta át érdekeltségeit és részvényeit az új orosz tulajdonosnak. Bővebben >>>