Az érdekvédők szerint a tűzoltók 20 százalékkal kevesebb pénzért dolgoznak, mint egy más szakmában, nyolc órás munkakörbe bejelentett, és túlórákat is teljesítő alkalmazott.

Alapprobléma, hogy heti 48 órás a munkahetünk, a túlmunkát pedig csak efelett fizetik ki– fogalmazott a Népszavának Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) elnöke.

Csakhogy a 48 órás munkakeret ellenére teljes foglalkoztatásban mindenki csak heti 40 órára van bejelentve papíron, vagyis hiába dolgozik a gyakorlatban ennél 20 százalékkal többet, nem mehet hamarabb nyugdíjba a ledolgozott pluszmunka alapján.

Ráadásul nem kapnak érzékelhető anyagi ellentételezést sem a heti plusz nyolc óráért – mondta Salamon Lajos. Amikor a heti 48 órás munkakeretük felett végeznek még saját munkahelyükön pluszmunkát a tűzoltók, akkor egyfajta távolléti díjat kapnak, ám ez esetben is a számukra kedvezőtlenebb 48 órás alapbérkeretüket osztják vissza az adott óraszámra vetítve, míg más hazai munkavállaló a 40 órás munkahét alapján kap fizetést és ez alapján határozzák meg az óradíját.

szakszervezet kiszámolta, a tűzoltók ilyen feltételek mellett, a keretükön felül még havi húsz óra túlmunkával, havi 228 óra összmunkát alapul véve, bruttó 456 ezer forintot kapnak, míg ugyanazzal az alapbérrel, 40 órás munkahéttel és a túlórákkal együtt szintén havi 228 órával számolva egy más szektorban dolgozó munkavállaló bruttó 614 ezer forintot.

Hiába kérik a tárcát, hogy változtasson ezen a felálláson, így hamarosan bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Hosszú, nyolc-tíz éves perre készülnek, amelynek a végén vélhetően nemzetközi bíróság dönt majd az ügyben, de úgy számolnak, hogy akkor visszamenőleg is megkapják majd jogos járandóságukat a tűzoltók.

A tárca a szakszervezet álláspontjával nem ért egyet. A jelenlegi szolgálatteljesítési rend több évtized alatt kialakult gyakorlatra vezethető vissza, azt mind a tűzoltók, mind a munkáltató megfelelőnek tartja – reagált a lapnak a Belügyminisztérium. Azt írták, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény úgy szabályozza a kérdést: a részben vagy egészben készenléti jellegű szolgálati beosztásban heti negyven óránál hosszabb, de heti negyvennyolc órát meg nem haladó szolgálatteljesítési idő állapítható meg.

A tárca szerint a munkaidőkereten belüli túlmunka nem értelmezhető, a kifizetésre a jelenlegi jogszabályi keretek között nincs lehetőség, az az általános munkajogi szabályokkal is ellentétes lenne.