A magyar utazók körében is kedvelt Tenerife északi részén lévő La Lagunában aktivisták határozatlan idejű éhségsztrájkot hirdettek csütörtökön, így tiltakoznak a tömegturizmus pusztító hatásai ellen. 

A médiában megjelent videofelvételeken az aktivisták a tengerparti sétányon gyülekeznek és olyan plakátokat mutatnak, amelyeken „A turisták hazamennek” vagy az „Ez a mi országunk” feliratok szerepelnek. Vannak, akik zaklatják, meg is fenyegetik az érkező külföldieket – számol be az ausztriai oe24 portál

Mint írják, Spanyolországban egyre sűrűbben vannak ilyen akciók és elterjedtek a turistaellenes falfirkák, látványosak a dühös állampolgárok tiltakozásai. 

Fokozódik a turizmussal szembeni fóbia. Jelenleg a Kanári-szigeteken különösen feszült a helyzet, ahol a turizmus a GDP 35 százalékát adja és a munkavállalók mintegy 40 százalékát foglalkoztatja – hangzott el a Cadena Ser rádióban, ahol arról beszéltek, hogy Mallorcán és Barcelonában, illetve azokban a régiókban is lázadoznak a helyiek, ahol eddig békés volt a hangulat, például a galíciai Szent Jakab út mentén.

Elege van a lakosságnak a turisztikailag nagy forgalmú szigeteken, Fuerteventurán, Gran Canarián, Lanzarotén vagy La Palmán is, ahová főleg brit és német turisták látogatnak.

Minden idők legnagyobb tüntetésére készülnek

A spanyolországi üdülőparadicsomok lakosai a tömegturizmust okolják a környezetromlásért, a forgalmi torlódásokért, a lakáshiányért, a túlzsúfoltságért, az áremelkedésért és a vízhiányért, valamint az egészségügyi szektor és a hulladékkezelés túlterheléséért. 

Emiatt kedden Madridban már tüntettek a parlament előtt, Tenerifén pedig csütörtökön kezdődtek a tiltakozások, míg április 20-ára több sziget részvételével nagy megmozdulásokat jelentettek be. 

Tiltakozás Tenerifén
Tiltakozás Tenerifén

A szervezők a régió történetének egyik legnagyobb tüntetését ígérik, amellyel többek között el akarják érni a szállodák és golfpályák építésének leállítását, a Baleár-szigeteken vagy Barcelonában régóta létező éjszakai tartózkodási adó kiterjesztését és a nyaralóapartmanok szigorúbb szabályozását.

Közölték: szükség van a gazdaság diverzifikálására az ipar és a mezőgazdaság nagyobb támogatásával, hogy többé ne függjenek annyira a turizmustól.

Szenved a természet Angela Merkel kedvenc üdülőhelyén

A magyarok és a nyugat-európai turisták top10 úti céljai közé tartozó Kanári-szigetek évekig hagyományosan csendes helynek számított. Az Afrika nyugati partjainál fekvő "örök tavasz” szigetét főként a túrázók, búvárok, szörfösök, golfozók, kerékpárosok, nyugdíjasok és a természet szerelmesei látogatták, például Angela Merkel volt német kancellár is rendszeresen utazott ide. 

A helyzet viszont az elmúlt években megváltozott: a védett természeti paradicsomokban épült, hatalmas szállodakomplexumokkal egekbe szökött a látogatószám. Tavaly csaknem 14 millióan érkeztek külföldről a Kanári-szigetekre – bő 13 százalékkal többen, mint 2022-ben, a forgalom több mint 6 százalékkal haladta meg a járvány előtti szinteket.

Főként az utazókból élnek

A turizmus a spanyol gazdaság hajtóereje. Az ország statisztikai intézetének (INE) jelentése szerint idén februárban a külföldi turisták összkiadásai elérte a 6747 millió eurót, ami több mint 25 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az átlagos napi költés 173 euró. Az előfoglalások alapján idén a fő küldőországok az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Franciaország, a skandináv országok és az USA lesznek a spanyolországi desztinációkban.

A forgalom növekedése várhatóan idén is folytatódik, ám csak kevesen profitálnak a fellendülésből, amit az is mutat, hogy Spanyolország 17 autonóm közössége közül a Kanári-szigetek a második legszegényebb.

Közeledünk a társadalmi és ökológiai összeomláshoz, mert a vezetők nem veszik figyelembe a lakosság igényeit, mindent a turizmus szolgálatába állítanak, ami tönkreteszi a természeti értékeket – mondta egy aktivista a Vozpópuli portálnak. Hozzátette, hogy nő a szegénység, csökken az életminőség, minden eddiginél több hajléktalant látni az utcákon, emiatt egyre több fiatal elvándorol a szigetekről.

Túl sok a buliturista, de már sokan behúzzák a féket

Barcelonában és a Baleár-szigeteken is forrponthoz érkezett az elégedetlenség, ahol nem segítettek azok a korábbi intézkedések, amelyek olyan illemszabályokról szóltak, mint például az utcán való vizelésért járó 3 ezer eurós büntetés. 

Egy helyi éttermes a Német Sajtóügynökségnek arról panaszkodott, hogy a sétányokon eluralkodott a buliturizmus, esténként kilométereken át ittas emberek veszik birtokba a szigetet. 

Nincs könnyű helyzetben a regionális vezetés: miközben csitítanák a lakosság felháborodását, aggódnak a turisták által termelt bevételek miatt. Sajtóhírek szerint márpedig a helyiek elszántak és idén markáns változást követelnek, ennek érdekében már a határozott összefogástól sem riadnak vissza.

Az ellenséges hozzáállás a régió határain túlra is átterjedt – jelezte az Ashotel szállodaszövetség vezetője, Jorge Marichal, aki már több olyan aggódó telefonhívást kapott, amelyben a Tenerifére készülő turisták arról érdeklődtek, hogy biztonságos-e ellátogatni a szigetre.