Tiborcz István cége, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. nem sokkal az ünnepek előtt megvette Jellinek Dánieltől a Geraldton Invest Zrt-t, amihez hozzátartozik többek között a székesfehérvári Alba Plaza is. Valamint a cég 2,11 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a Waberer’s-ben, így a novemberi vásárlásával együtt hivatalosan már 28,87 százaléka van Európa egyik legnagyobb fuvarozócégében – derítette ki a portál

Azzal, hogy Tiborcz és Jellinek megegyeztek a Geraldtonról, egyben üzlettársakká is váltak, hiszen ettől kezdve közösen osztoznak a GSZ-Monument Kft.-n, amihez olyan bevásárlóközpontok tartoznak, mint a

  • a Duna Pláza,
  • a Corvin Pláza,
  • a Győr Pláza,
  • és a Miskolc Pláza.

De ide tartozik a K TRADING Energia Kft. nevű áramkereskedő cég is, ami 2021-ben egymilliárdos árbevételt hozott össze.

A 444 emlékeztet rá, hogy Jellinek Dániel rendszeresen üzletel Tiborcz Istvánnal: 2020-ban ő vette meg a miniszterelnöki vej Appeninn-részvényeit, tavaly Tiborcz tőle vette meg a Diófa Alapkezelőt és a Gellért Szállót. Pedig az utóbbiról az Indotek Csoport tulajdonosa 2020-ban a Válaszonline-nak még azt mondta, hogy bár folyamatosan jönnek az ajánlatok, de annyira büszke rá, hogy nem akarja eladni.

Nem tudni mire kapott másfél milliárdos megbízást egy Tiborcz-közeli cég

A repülőtér tervezett visszavásárlása kapcsán kapott másfél milliárd forintos állami megbízást egy Tiborcz István közeli cég. Projektmenedzsmentre kötött szerződést a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021 decemberében az Equilor Corporate Zrt.-vel – írja a Szabad Európa hírportál.

Ez a cég is nyár óta Tiborcz-érdekeltség: az ITM által megbízott vállalkozás, az Equilor Corporate Zrt. korábban is Tiborcz István-közeli tulajdonban volt, de idén nyáron a mniszterelnök veje hivatalosan is közvetett érdekeltséget szerzett a vállalatot kilencven százalékban tulajdonló Equilor Befektetési Zrt.-ben, melyben augusztusban többségi tulajdonos lett a Gránit Bank Zrt. Ennek a cégnek pedig a Tiborcz István többségi tulajdonában lévő BDPST Zrt. a legnagyobb, de kisebbségi tulajdonosa. A BDPST Zrt egy ideig 57 százalékban tulajdonosa volt a Gránit Bank Zrt-nek, azóta a tulajdoni része a bankban először 43,19 százalékra csökkent, majd 2022. év végén 44,8 százalékra nőtt. Az Equilor Befektetési Zrt. és az Equilor Corporate Advisory Zrt. székhelye is ugyanabban a Pasaréti úti irodában van, mint többek között a BDPST Zrt. székhelye.

A szerződés értéke bruttó 1,59 milliárd forint volt, amiből egy momentumos képviselő elmondása szerint 77,5 millió forint megbízási díj, 105,7 millió forinthavidíj szerepelt a dokumentumban, 14,1 millió forint/hó elosztásban és úgy, hogy 2022. július 31-ig kellett lebonyolítani a tranzakciót. A szerződésben közel másfél milliárd forintos sikerdíj is szerepelt. Az országgyűlési képviselő ezt úgy értelmezte, hogy a díj többsége valószínűleg csak a tranzakció megtörténte – tehát a reptér megvétele – után fizették volna ki. Ugyanakkor a politikus emlékeztetett arra, hogy „így is elvertek több mint 100 milliót a semmire”.

Korábban a Liszt Ferenc Repülőtér visszavásárlására készült a kormány, de 2021. decemberében úgy tűnt, ez a terv elhalasztódott. Sajtóhírek szerint többek között az Indotek-csoport is érdeklődött – potenciális vásárlóként – a reptér iránt. Utóbbi történetesen a Tiborcz Istvánnal is üzletelő, Jellinek Dánielnek az érdekeltsége.

Mint írják, nem ez volt az egyetlen nagy dobás az elmúlt bő egy évben, Tiborcz István alaposan kiköltekezte magát: 2021 vége óta vett már bankot, alapkezelőt, fuvarozócéget és szállodát is. A lap megkérdezte a BDPST Grouptól, hogy milyen forrásból fedezték a decemberi plázavásárlásokat, de üzleti titokra hivatkozva csak annyit közöltek, hogy „az akvizícióinak finanszírozását saját forrásból, illetve banki finanszírozásból” biztosították.

Bár a BDPST Zrt. a 2021-ben 12 milliárdos nyereséget könyvelhettek el, de ha kölcsön kellett, akkor általában a Mészárosék-féle bankholdingtól kértek. A Válaszonline 2021-es számításai szerint BDPST Group 60 milliárdos banki adósságállományából legalább 55 milliárd érkezett Mészároséktól. Ezt a gyakorlatot tavaly is folytatták, az egyik cégük 1,4 milliárdos hitelt vett fel a Mészáros-féle MKB Banktól.