Fontos határidő közeleg, ugyanis ma (november 28-án) még 

 

  • a postákon délután 3-ig,
  • online pedig délután 4-ig 
lehet inflációkövető, tehát jövőre  nagyjából 18 százalékon kamatozó 2033/I prémium állampapírt venni. November 29-től már csak a hibrid 2032/I sorozathoz juthatunk hozzá, amely már nem kecsegtet a másokhoz hasonló kedvező kamatozással.

 

Mi a különbség?

Miután inflációkövető papírról van szó, értelemszerűen nem tudjuk, pontosan mennyit fog fizetni, ahogy azt sem, hogy ha menet közben akarjuk eladni papírunkat, milyen áron tehetjük ezt. Ennek ellenére nagyjából össze lehet hasonlítani a két papírt, feltételezve azt, hogy a forgalmazó viszonylag elfogadható árat ad visszavásárláskor, mivel törekedni fognak arra, hogy a piac likvid legyen, az állampapírok iránti bizalom pedig töretlen maradjon.

Az új papír fix kamata okán 2025 áprilisáig erősen eltérő a két papír, de jól összehasonlítható.

Az a kibocsátói cél nyilvánvaló, hogy ez után az időpont után vonzóbb legyen az új papír a magasabb kamatprémium által, kérdés, ha a teljes futamidőt, illetve a következő másfél évet vizsgáljuk, milyen eredményt kapunk.

Felpörgött a vásárlási láz

Az ÁKK közleményéből az derül ki, hogy

a 2033/I sorozatból múlt héten 91,6 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság, ez bőven több, mint a megszokott, hiszen az ezt megelőző időszakban 30-35 milliárdért vásároltunk ilyen papírokat.

A növekedési ütem alapján az várható, hogy még ezen hét első napjaiban is kiugró értékeket produkál majd a termék.

 

Szaladjunk megvenni a keddig kapható inflációkövető állampapírt!

Új sorozatú inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt hoznak forgalomba november 29-től 2032/I néven, a most kapható 2033/I forgalmazását lezárják. A lépés logikus, miután a jelenlegi papír túl nagy megterhelés az államnak, tekintve, hogy az idei magas infláció szerint fizet kamatot a jövő év egésze után. Bővebben––>