Az idén 50 éves Borsodi Sörgyár a következő öt évtizedet is jelentős fejlesztésekkel kezdi meg, amelyek fókuszában a fenntarthatósági törekvések megvalósítása áll. A következő három évre tervezett beruházások értéke 22 millió euró, azaz mostani árfolyamon mintegy 8,3 milliárd forint – közölték lapunk megkeresésére a budapesti központtal, de bőcsi termeléssel működő vállalatnál.

Kifejtették, hogy

ezeknek a fejlesztéseknek a célja elsősorban a gyár technológiai és infrastrukturális fejlesztése mellett az üzem fenntartható működésének támogatása lesz, a kanadai–amerikai anyacég, a Molson Coors ESG-törekvéseivel összhangban.

Érdemes felidézni, hogy a Borsodi Sörgyár szerepe már az elmúlt években felértékelődött azáltal, hogy tengerentúli tulajdonosa regionális központtá alakította át. A start gomb megnyomásakor mintegy 12 millió eurós, vagyis hozzávetőleg bő 4,5 milliárd forintos költségvetéssel indult a komplex beruházás.

Emlékeztettek, hogy ezáltal 2018-ban fennállásuk legnagyobb fejlesztésébe vágtak bele, egy hároméves projektbe, amely során bővítették a gyár kapacitását, valamint megújították gyártósorokat. A fejlesztés egyik fő motivációja volt, hogy a bőcsi gyár ki tudja elégíteni a hazai és nemzetközi fogyasztók egyre nagyobb igényeit a dobozos sörök iránt, valamint

a logisztikai kiszolgálást úgy legyen képes a vállalat fejleszteni, hogy az megfeleljen a legmodernebb követelményeknek, amivel az üzem fokozatosan csökkenti karbonlábnyomát.

Mindezek eredményeképp a Borsodi Sörgyár valóban a Molson Coors egyik regionális gyártóközpontjává vált.

A vállalat szerint ugyanakkor fontos megemlíteni: az Európai Sörgyártók Szövetsége jelentésében is rávilágítottak, ahogy a hazai piacon, úgy Európa-szerte sem érte még utol magát a szektor a pandémia előtti szinthez képest. Így az utóbbi években a bőcsi üzem is elsősorban a hazai igények kiszolgálására koncentrált, ugyanakkor gyárukból tavaly többek között:

 

  • Csehországba;
  • Szlovákiába;
  • Lengyelországba;
  • Oroszországba;
  • Németországba;
  • Dániába;
  • Horvátországba;
  • Szlovéniába;
  • Romániába

 

is szállítottak termékeket.

Nagy volt a bizonytalanság, mégis bővítettek

Bár ez az évtized egyelőre a piaci bizonytalanságok kora, gondoljunk csak a pandémiára, a háborúra, valamint azok közvetett hatásaira, mindezek ellenére az elmúlt öt évben 400-ról 500 főre bővült a Borsodi Sörgyár munkatársainak száma, a cég a Top Employer díjat is elnyerte.

Emellett fontos megemlíteni, hogy idén októbertől Ofella Ildikó, korábbi gyárigazgató vette át az ellátásilánc-igazgatói szerepet, ami két szempontból is jelentős esemény. Egyfelől ezzel ő lett a Molson Coors-csoport történetének egyik első női ellátásilánc-igazgatója, másfelől kinevezésével a Borsodi Sörgyár vezetőségében, első hazai sörgyárként, többségbe kerültek a nők.

A termékfejlesztések szempontjából is fontos mérföldköveket tartogatott a gyár számára a 2018–2023-as időszak: szinte valamennyi területen bővült a kínálat, alkalmazkodva a fogyasztói trendekhez. A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai alapján a szuper prémium és a prémiumkategóriás sörök értékesítése nő a legnagyobb mértékben, a forgalmi részarányuk immár 33,2 százalékon áll a 2023. január–októberi adatok szerint. 

Egy magyar város mindenkit levert a nevetséges sörárakkal

Itt hatodába kerül egy korsó, mint Londonban - legalábbis egy nemzetközi összehasonlító oldal szerint. Akár még fapadossal is megérheti elzarándokolni. Bővebben --->