Az S&P Global gazdaságkutató intézet hétfőn azt közölte, hogy az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 54,4 pontra emelkedett az áprilisi 54,3 pontról. A mutató egy éve alacsonyabban, 53,5 ponton állt, 24. hónapja folyamatosan az 50 pontos szint fölött mozog.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági teljesítmény romlását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Májusban a termelés növekedési üteme gyorsult áprilishoz képest, a bővülés a második leggyorsabb volt 2017 januárja óta – számolt be róla az MTI.

Az új megrendelések száma tovább nőtt, részben az új ügyfelek megjelenése és a belföldi kereslet élénkülése hatására. Az új exportrendelések hét hónapon belül hatodszor estek vissza májusban.

Az erős vásárlói kereslet hatására májusban már a negyedik egymást követő hónapban nőtt a foglalkoztatottak száma az ágazatban. A vállalatok derűlátóak a következő 12 hónap feldolgozóipari kilátásait illetően, az ezt összesítő mutató azonban kilenc hónapja a leggyengébb volt.