Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el azzal a céllal, hogy tiltó vámokat vessen ki az Oroszországból és Belaruszból importált gabonatermékekre; az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból.

Az új vámok megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálását, megállítják az Ukrajna területén jogtalanul eltulajdonított gabona orosz exportját, és megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló gabonaexportból származó bevételeket a háborújának finanszírozására fordítsa – számolt be róla az MTI.

Az intézkedések az Oroszországból és a Belaruszból származó, illetve onnan közvetlenül vagy közvetve az unióba exportált termékekre vonatkoznak. Nem érintik a két országból más országokba irányuló, az EU-n keresztül történő tranzitot. A rendelet július 1-jén lép hatályba.

A tanácsi közlemény az intézkedés meghozatalának okai között említette, hogy az Oroszországból származó gabonatermékek uniós behozatala jelentősen megnőtt az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta. 

„Bizonyíték van továbbá arra, hogy Oroszország jogellenesen, nagy mennyiségű gabonaterméket sajátít el Ukrajna megszállt területein, és azokat állítólagosan orosz termékként exportálja” – jelezte a testület. Közölték továbbá, fennáll annak lehetősége, hogy Moszkva jelentős mennyiségű szállítást irányíthat az unióba, és ezek hirtelen beáramlása zavart okozna az uniós piacon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós tanácsülést követő sajtótájékoztatóján közölte, 

a magyar kormány egyedüliként tartózkodott

az orosz és belarusz élelmiszeripari termékekre kirótt vámok emeléséről szóló szavazáson.