Hiába jelent meg tényként, hogy a nyugdíjasok novemberben legalább két és fél százalékos korrekciót kapnak, az, hogy valóban lesz-e kiegészítő emelés, és ha igen, milyen mértékben, csak szeptember közepén-végén dől majd el – tudta meg a Népszava Farkas András nyugdíjszakértőtől. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter augusztus 26-án egy előadásában ugyan azt mondta, szerinte a júliusi 17,6 százalék után augusztusban 16-, szeptemberben 11-12-, októberben 9-10-, novemberben 8-, decemberben 7 százalék lehet az infláció mértéke, és ennek alapján az éves infláció 17,5–17,7 százalék között várható, az MNB például 16,5 és 18,5 százalék között számolt. 

Farkas András kijelentette: 

a végleges válasz előfeltételét csak szeptember 8-án ismerhetjük meg, amikor is a Központi Statisztikai Hivatal közzéteszi az augusztusi inflációról szóló gyorstájékoztatót, és ennek utolsó fejezetében lesz szó az általános- és a nyugdíjas infláció mértékéről.

A kormány majd ez alapján becsüli meg az egész évre vonatkozó pénzromlást. Ha ez az érték magasabb lesz 15-nél akkor lesz emelés, ha alacsonyabb, akkor nem – tette hozzá.

Ez esetben lesz nyugdíjkorrekció

A januári nyugdíjemelés egyébként 15 százalékos volt. A törvény szerint korrekció akkor jár, „ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a januári emelést”. Farkas András megjegyezte, hogy ha a várható nyugdíjas infláció magasabb az általánosnál, akkor azt kell figyelembe venni. A szakértő szerint a nyugdíjas infláció idén eddig minden hónapban magasabb volt az általánosnál, és ez így maradhat az év hátralévő hónapjaiban is. A legutóbbi mért adat szerint júliusban 18,7 százalék volt a 17,6 százalékos általánossal szemben. A nyugdíjas infláció e trend alapján elérheti éves szinten a 18–18,5 százalékot is.

Ebben az esetben a nyugdíjemelés mértéke meghaladhatja az általános éves infláció szerinti 2,5-2,7 százalékos feltételezett mértéket, és elérheti a 3-3,5 százalékot is.

Ekkora összegre számíthatnak a nyugdíjasok

Ha lesz emelés, akkor a novemberi ellátás már az emelt összegben érkezik. Ezzel egy időben, a 2023. január – október hónapokra és a februárban kifizetett 13. havi nyugdíjra járó összesen 11 havi különbözetet egy összegben fizetik ki. Ha az emelés 2,5 százalék lesz, akkor a jelenleg 186 ezer forintos medián nyugdíjra vetítve a novemberi nyugdíj összege 190 650 forintra nő. Ezzel egyidejűleg kifizetnek még 11-szer 4650, vagyis 51 150 forint különbözetet. Ha az emelés 3 százalék lesz, akkor a 186 ezer forintra vetítve a novemberi nyugdíj összege 191 580 forintra nő, amivel együtt 11-szer 5580, tehát 61 380 forint különbözetet is kapnak az idősek. Az átlagnyugdíj jelenleg 209 ezer forint – tette hozzá a szakértő. 

A Népszava szerint az idősek képviselői tavasszal és nyáron is kértek évközi emelést arra hivatkozva, hogy a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom.