Németországban jobbára rendbontás nélkül, menetrend szerint zajlottak este 6 óráig a rekord részvételi arányokat mutató európai parlamenti választások, amely azért helyenként mégsem múlt el rendkívüli események nélkül. 

Vizipisztolyos fiatalok miatt vonult ki a rendőrség

A Bajorországgal határos Baden-Württemberg Rottweil kerületében lévő egyik szavazókörben például nagyszabású rendőri felvonulásra volt szükség ebédidőben, mert a jelenlévők megriadtak, hogy a környéken fegyveres támadás készül. 

Mint arról a konstanzi rendőrség beszámolt, délelőtt 11 óra után érkezett hozzájuk a segélyhívás, miszerint egy férfi a közeli Schlossplatz főutcáján pisztollyal a derékpántjában sétálgat, amitől többen pánikba estek.

A rendőrök több járőrautóval vonultak fel, hogy biztosítsák a környéket és elfogják a gyanús alakot. A helyszínen azonban hamar kiderült, hogy csak vaklárma volt a riasztás, nem volt szó potenciális támadóról.

Egy szemtanú szerint csak két fiatalkorút láttak valódi lőfegyverre hasonlító vízi pisztollyal szórakozni, akik egymást locsolták a nyári melegben, majd vizes ruhában elszaladtak a térről – idézi a Berliner Zeitung.

Betörtek az iskolában berendezett választókörbe

Megdöbbenéssel kezdődött a nap két oberhauseni választókörben: amikor vasárnap reggel a választási tisztek megérkeztek a helyi iskolában berendezett szavazóhelyiségekbe fél órával a nyitás előtt, megdöbbenésükre a bűnügyi rendőrség helyszínelőivel találkoztak. Előző este ugyanis ismeretlenek behatoltak az iskolába, azonban a nyomozás során megállapítást nyert, hogy a már készen álló urnák sértetlenek voltak – számolt be a Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Később egy választási helyiségként szolgáló, bottropi napköziben is betörés miatt történt incidens, ahol rövid idő alatt át kellett költöztetni a szavazótermet az előcsarnokba, hogy a törvényszéki szakértők felmérhessék a bűntényt, amely ugyanakkor nem veszélyeztette a szavazás sértetlenségét.

Essenben kizárták az időseket a szavazószobából 

Kisebb fennakadással indultak a szavazások Essenben, ahol a heidhauseni járásbeli idősek otthonában reggel véletlenül bezárták a lakókat abba a helyiségbe, ahol a szavazáshoz előző nap felállított mozgóurnákat tárolták.

A segítők késve érkeztek, mert nem találták a helyiség kulcsait, de a türelmes várakozásban néhány perccel 8 óra után már megoldódott a helyzet és megkezdődhetett a szavazás – számolt be az esseni városi választási iroda vezetője a Radio Essennek.