A hétfőn késő este közzétett legfrissebb NATO-statisztikák szerint a 32 tagországból rekordszámú, 23 teljesíti a szövetség 2 százalékos védelmi kiadási célját. Németország, Hollandia, Norvégia és Törökország pedig azok között van, amelyek először érték el a 2 százalékot.

„Európa-szerte és Kanadában a NATO-szövetségesek idén 18 százalékkal növelik a védelmi kiadásokat” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Joe Biden amerikai elnök mellett állva a Fehér Házban hétfőn. Ez a legnagyobb növekedés az elmúlt évtizedekben:

Az, hogy 23 ország teljesíti a célt, amelyet 10 évvel ezelőtt határoztak meg, több mint kétszer annyi, mint négy évvel ezelőtt, és azt mutatja, hogy az európai szövetségesek és Kanada valóban feljebb léptek, és kiveszik a részüket a NATO-szövetségben mindannyiunk védelmét szolgáló közös felelősségből.

Ez egyben az első alkalom, hogy a nem amerikai szövetségesek átlagosan teljesítették a célt, mivel a NATO szeretné kiemelni a védelmi kiadásoknak ezt az arányát az amerikai kritikusok számára, különösen a Republikánus Párt részéről, akik igazságosabb tehermegosztást követelnek az Atlanti-óceán két partja között – írja a Politico.

A ranglistát Lengyelország vezeti 4,12 százalékkal, majd Észtország (3,43 százalék), az Egyesült Államok (3,38 százalék), Lettország (3,15 százalék) és Görögország (3,08 százalék) következik. Kanada, Belgium, Luxemburg, Szlovénia és Spanyolország a legkevesebbet költő országok közé tartozik.