munkahelyváltástól sokan tartanak. A dolgozók gyakran inkább eltűrik a kedvezőtlen körülményeket aktuális munkahelyükön, minthogy lépjenek és feladják a meglévő, biztos pozíciójukat. Az év végéhez közeledve azonban átgondolják és újraértékelik a jelenlegi helyzetüket: gyakran az ünnepek alatt hozzák meg a döntést a váltásról. 

Annak ellenére, hogy a munkahelyváltás nem egyszerű, a magyar munkavállalók több mint kétharmada gondolkodott már el azon, hogy nem csak az aktuális cégét, de a pályáját is elhagyja és egy teljesen új szakmában folytatja karrierjét

– derült ki a Profession.hu korábbi reprezentatív felméréséből. Az idei álláskeresői viszonyulásokat vizsgáló kutatásban pedig a munkahelyváltáshoz kapcsolódó attitűdöket mérte fel az állásportál.

Az új állás igénye mindig valamilyen hiányból származik:

  • a válaszadók több mint fele (56 százaléka) akkor kezd bele a keresésbe, amikor már nem érzi kielégítőnek a fizetését, 
  • közel ilyen arányban jellemző az is, hogy a kényelmetlenné vált munkakörülmények sarkallnak valakit erre (50 százalék. 
  • 27 százalék jelezte, hogy csak elbocsátás esetén nézne új lehetőség után.
  • Mindössze 9 százalék halogatja az álláskeresését a felmondásáig, a többség viszont már ezt megelőzően biztosítani szeretné a karrierje folytatását.

Az álláskeresés legfőbb motivátorai

  • a magasabb bér (37 százalék),
  • a jobb munkakörülmények (24 százalék),
  • és a megbecsülés (12 százalék) iránti vágy.
  • A munkavállalók 10 százaléka szeretné jobban érezni magát az adott élethelyzetében,
  • közel ennyien gondolják úgy, hogy szívesen megismernék saját erősségeiket és ennek értékét a munkaadók szemszögéből. 
  • 5 százalék vágyik arra, hogy bizonyíthassa saját képességeit.
A bértranszparencia mindkét fél érdeke. Egyfelől versenyelőnyt jelenthet az állást kínáló cégnek, hiszen akár 50%-kal több jelentkezést eredményezhet a fizetés feltüntetése a hirdetésben. Másfelől az erre vonatkozó információ kihagyása növeli a munkavállalók bizalmatlanságát és a kiszolgáltatottság érzését a vállalattal szemben

– magyarázta Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

A munkavállalók többségének (66 százalékának) elegendő, ha a jelentkezés benyújtása után akkor kap visszajelzést, ha interjúra várják, azonban minden második akkor is elvárná az értesítést, ha kiesett a felvételi folyamatból. Az állásportál felméréséből kiderült, hogy az álláskeresők a jelenleginél több alkalommal szeretnének visszacsatolást kapni, például amikor a hirdető céghez megérkezik a jelentkezésük.