A palackozott vizek és üdítők árusításakor már bevezettek egy szembetűnő változást: a kupakokat már nem lehet teljesen lecsavarni, össze vannak kötve az műanyag palackkal. Sokan nem kedvelik ezt az újítást, hiszen esetenként nehezebb így fogyasztani az innivalónkat, de ez a funkció valójában egy, a környezeti fenntarthatóság irányába tett tudatos előrelépés. A kupak így kisebb eséllyel válik külön hulladékká, és így jelentős mértékben csökken a műanyagszennyezés mértéke.

Jelenleg egy másik változás is tervben van: a jövő palackjai akár már bioműanyagból vagy más biológiailag lebomló anyagból készülhetnek majd, csökkentve ezzel a környezeti terhelést és még fenntarthatóbbá téve a palackozott italok fogyasztását. 

Az új generációs palackok nemcsak vékonyabb és könnyebb anyagból készülnek, hanem szerkezetükben is ellenállóbbak, így megőrzik a termék biztonságát a szállítás és a mindennapi használat során is. Ezzel párhuzamosan folyamatosan növelik az újrahasznosított műanyag – vagyis az úgynevezett rPET – arányát a gyártásban.

A cél az, hogy 2030-ra a legtöbb palack már jelentős részben újrahasznosított anyagból készüljön, támogatva a körforgásos gazdaság modelljét.

A környezetvédelmi szakemberek kifejezetten örülnek ezeknek a változásoknak, mivel így a műanyagszennyezés csökkentése mellett még gazdasági előnyökhöz is juthatnak, hiszen az újrahasznosított nyersanyagok felhasználása csökkenti a hulladékkezelés költségeit, és ösztönzi a fenntartható ipari körforgást.

A műanyagszennyezés annyira súlyos, hogy a mikroműanyagok például már a bolygónk egyik legsúlyosabb környezeti kihívásának számítanak, mivel szinte mindenhol megtalálhatóak: a tengervízben, a talajban, sőt, már az ivóvízben és az emberi szervezetben is kimutatták őket.

A következő években egyre több gyártó tér át biológiailag lebomló, illetve komposztálható alapanyagokra, például a PLA-ra (politejsav) vagy a PHA-ra (polihidroxialkanoátokra).

Ezek az anyagok növényi eredetűek – például kukoricából, cukornádból vagy burgonyakeményítőből készülnek –, és természetes körülmények között is lebomlanak, nem hagyva maguk után mikroműanyagot. Ezeknek a gyártása azonban drágább a klasszikus PET-palackokénál, hossz távon viszont környezetvédelmi szempontból jövedelmezőbb lehet – írja az Egészségkalauz.