A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. vásárlási ügyletével az MBH Bank be fog lépni a hazai lakás-takarékpénztári piacba az OTP és az Erste mellé – írja a Portfolio, amely összefoglalta a céggel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Az 1997 óta működő Fundamentának hat intézményi tulajdonosa van. A Bausparkasse Schwäbisch Hall AG szűk többségi tulajdonnal rendelkezik a szakosított hitelintézetben, vele és a salzburgi székhelyű Bausparkasse Wüstenrottal, valamint a stuttgarti székhelyű Wüstenrot & Württembergische AG-val egyezett meg az MBH Bank az adásvételről.

A lapnak az MBH Bank elárulta: az ajánlattételi felhívásban ez az összesen 76,35 százalékos tulajdonrészt kitevő három tulajdonos nyilvánította ki az értékesítési szándékát, a teljes folyamat a kezdetektől fogva erre a tulajdoni hányadra irányult.

Tulajdonos még az UniCredit, a Generali és a végelszámolás alá került Sberbank részesedésének átvétele után a Fundamenta Pénzügyi Közvetítő Kft. is, de az ő részesedésük megvételéről egyelőre nincs szó.

A vételár összege nem nyilvános.

Az MBH Bank által megajánlott „rendkívül vonzó” árnak nagy szerepe lehetett az eladók döntésében, ezzel sikerülhetett megelőzni a sokáig versenyben maradó Erste Bankot és a vételtől korábban elálló OTP Bankot.

A Fundamenta éves beszámolója alapján a lakáskassza könyv szerinti értéke tavaly év végén 72,6 milliárd forint volt, a vevő által kiaknázható szinergiák és előnyök miatt a vételár nagy valószínűséggel ettől jelentősen eltért, mégpedig felfelé (1 feletti P/BV).

A Fundamenta előzi az OTP-t és az Erstét.

2022 végén a társaság konszolidált mérlegfőösszege 675 milliárd, betétállománya 598 milliárd, hitelállománya 535 milliárd forintra rúgott, ezzel a hitelintézeti csoportok közül a kilencedik legnagyobbnak számított. Az MBH Bank közleménye szerint az ő ügyfélállományuk a tranzakció révén 480 ezer ügyféllel, hitelállománya 530 milliárd forinttal, betétállománya 570 milliárd forinttal gyarapszik (előbbiben már figyelembe vannak véve a meglévő átfedések is).

E számok alapján idén a lakáskassza betétállománya csökkent, hitelállománya viszont növekedett.

A tranzakció zárására várhatóan 2024 első félévében kerül sor, a szükséges engedélyek megszerzésének függvényében.

A Fundamenta ettől kezdve az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel. A 2023. november 10-én lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. többségi tulajdonának értékesítésével kapcsolatos tárgyalássorozat nem befolyásolja az Ügyfelekkel kötött szerződésekben foglalt jogokat és kötelezettségeket, azok minden körülmények között kötelező érvényűek – közölte terveit a vevő. 

2018 októrében a kormány megszüntette az újonnan indított lakás-takarékpénztári megtakarítások 30 százalékos (befizetésarányos) állami támogatását, a betétállomány és a mérlegfőösszeg növekedése lelassult a Fundamentánál, tavaly pedig már csökkent.

Az új lakáshitel-kihelyezések az elmúlt években már nem érték el a 2018-as 135 milliárd forintos csúcsot, de mivel a kihelyezések jórészt a korábban megkötött megtakarítási szerződésekhez kapcsolódnak, a lakáskassza részesedése az új kihelyezésekben még tavaly is 8,9 százalék volt 106 milliárd forint új kihelyezés mellett. A versenytársakra nem jellemző az aktív hitelezés, ők jellemzően banki tulajdonosukhoz terelik az ügyfeleket.

Versenytársaitól eltérően nem szüntette meg a lakás-takarékpénztári szerződések értékesítését sem Fundamenta, ám az értékesítési volumenek az állami támogatás híján a 2014-2015 körüli, alacsonyabb szintre estek vissza, miközben az idei év tavaszáig (amikor is az OTP és az Erste újraindította a lakás-takarékpénztári értékesítést) egyedül maradt a piacon. 

A 30 százalékos befizetésarányos állami támogatást a lakáskassza saját „zsebből” kifizetett bónuszokkal „pótolta” új ügyfelei felé, de míg a korábbi állami támogatás rövid időtávon (a legrövidebb, négyéves megtakarítási időszak alatt) jócskán 10 százalék feletti éves hozamot biztosított az előtakarékoskodók számára, a friss megtakarítóknak jellemzően bőven egyszámjegyű hozammal kellett beérniük.

Hogy ebben óriási potenciál van egy pénzügyi szektorból érkező szakmai befektető számára, arra maga a vevő is erőteljes utalást tett. A Fundamenta erős értékesítési hálózata révén új csatornákon, még szélesebb körben lesznek elérhetőek az MBH Bank termékei. A lakáskassza többségi tulajdonrészének megvásárlására alapozva a bank olyan átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztémát építhet, amellyel tovább erősítheti piaci szerepét olyan területeken is, mint az energiakorszerűsítési hitelezés, valamint a társasházi felújítások – közölte az MBH Bank a hivatalos bejelentéskor.