Hétfőn este 19 óra 30 perc és 19 óra 45 perc között a rendszerterhelés csúcsértéke meghaladta a 6626 megawattot – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel.

A magyarországi áramfogyasztás abszolút nyári rekordját 2021. június 24-én regisztrálták, ezen a napon 6940 megawatt volt a rendszerterhelés. Azonban továbbra is nagyobb a téli áramfogyasztás a nyárinál, a történelmi rekord 2022. január 25-én következett be, akkor 7396 megawattos terhelést mértek.

A Mavir idén augusztus 22-én regisztrált a második, egy nappal később pedig a harmadik legnagyobb idei nyári fogyasztást.

Jellemzően az ipar, valamint a kánikulában a klímaberendezések pörgetik a fogyasztást, az ipar július első feléig, az azt követő időszakban kevésbé dominál a nyári szabadságolások miatt, egészen augusztus végéig. Onnantól azonban már nem jellemző a kánikula, ebben az idei nyár kivételt képez – közölte a rendszerirányító.

A Mavir arról is beszámolt, hogy az energiaválság miatt jelentősen visszaesett a villamosenergia-fogyasztás az országos adatok alapján, az eddigi éves adatok szerint megközelítőleg 8 százalékkal.

 

Lengyelországban már csökkentik a rezsit, ráadásul visszamenőleg

2023 elejétől visszamenőlegesen csökkentette a lengyel kormány az áram árát a hétköznapi fogyasztók számára öt százalékkal. A villamosenergia-árakra vonatkozó szabályozás mostantól előírja, hogy a lakossági áramot értékesítőknek 2023-ban az eddigiekhez képest 95 százalékos áramárat kell alkalmazniuk.
Bővebben--->