mezőgazdasági termelők és a méhészek a szombattól hétfőig tervezett tüntetésre két fővárosi helyszínt foglaltak le: gyülekezőhelyként a Népligetet, a demonstráció valós területeként a pesti alsórakpart Parlament és Lánchíd közötti szakaszát.

A tüntetés érdemi részét, a traktorok belvárosi megjelenését vasárnapra időzítik, hétfőn pedig petíciót akarnak átadni az agrárminiszternek.

A demonstrációval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy egyre nehezebb talpon maradni a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak.

Ha a kormány agrárpolitikájában nem történik változás, a magyar gazdák négyötöde mehet tönkre jövőre.

A jelenlegi árak és költségek, kiemelkedően jó termésátlag mellett is jó, ha nullás évet tudnak majd produkálni a gazdák.

A nepszava.hu beszámolója szerint a tiltakozó gazdáknak az alacsony felvásárlási árak mellett a támogatások, a jogi környezet kiszámíthatatlansága okoz nehézségeket.

A tüntetés célja a figyelemfelhívás mellett az is, hogy a gazdák valódi érdekképviseletet hozzanak létre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) helyett.

A méhészek is csatlakoztak a gazdákhoz, mert az ukrán méz importját engedélyezése „rettenetes” helyzetbe hozta őket.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen nagyra sikerül a dermonstárció. A sok támogató visszajelzés ellenére nem tudni, hányan vonulnak fel, traktorral Budapestre jutni nem olcsó mulatság, vannak, kik autóval, tömegközlekedéssel érkeznek, és sokan maradhatnak távol félelemből.

A kormány februári rendeletével oldotta fel az ukrán méz behozatali tilalmát.