A Julius Baer Group svájci vagyonkezelő cég minden évben rangsorolja a világ 25 legdrágább városát a lakóingatlanok, az autók, az üzleti osztályú repülőjegyek, az iskolák, az elegáns vacsorák és a különböző luxuscikkek árának elemzésével.

A bank 2024 februárja és márciusa között 1 millió dollár vagy annál nagyobb vagyonú gazdagokat kérdezett meg és ennek alapján állította össze az életmód-indexet. 

Az idei rangsorban vannak érdekes meglepetések: Tokió és Dubai lejjebb, míg London és Zürich feljebb került. A legdrágább régióvá pedig Európa, Közel-Kelet és Afrika lépett elő

ismerteti a Bloomberg.

Nézzük a részleteket.

Szingapúr továbbra is a világ legdrágább városa a luxuscikkek, például ékszerek, cipők és szolgáltatások, köztük az étkezés, az egészségügy és az oktatás terén. A város az elemzők szerint még mindig a politikai és gazdasági stabilitással, valamint az üzletbarát környezettel vonzza a rendkívül gazdagokat. 

A rivális Hongkong egy helyet „javított”, a tavalyi évről a másodikra került. Itt a legdrágábbak az ügyvédek, és a második legdrágábbak az ingatlanok.

London részben az angol font erősödésével és a Brexit utáni „normalizálással” emelkedett fel a dobogó harmadik fokára.

Eközben Sanghaj a negyedik helyre esett vissza, valószínűleg az ingatlanpiaci kihívások és a fogyasztói bizalom enyhülése miatt.

Zürich a hatodik helyre kúszott fel, és az év legnagyobb erősödője volt, nagyrészt a svájci frank izmosodásának köszönhetően.

Ami pedig az egyes térségeket, szűkebb környezetünket illeti:

Európa – a Közel-Kelet és Afrika mellett – a 2023-as legkedvezőbb árú régióból a legdrágábbá vált, és minden európai város feljebb került a rangsorban.

Azonban az általános drágaság mellett szerencsére vannak megfizethető zónák is. Örülhetünk, mert a mi régiónkban kerül a legkevesebbe például a pezsgő és a whisky. 

És hogy olyan termékeket is említsünk a nagyvilágból, ami olcsóbb lett: a kerékpárok ára szinte mindenhol csökkent, miként az üzleti osztályú repülőjegyek ára is. A legnagyobb növekedést pedig az ékszerek, a női cipők és a férfi öltönyök áraiban tapasztalták.

Végül lássuk a legdrágább városok teljes listáját.

 1. Szingapúr
 2. Hong Kong
 3. London
 4. Shanghai
 5. Monaco
 6. Zürich
 7. New York
 8. Párizs
 9. Sao Paolo
 10. Milánó
 11. Syney
 12. Dubai
 13. Taipei
 14. Jakarta
 15. Miami