Kis túlzással, idejét sem tudjuk, mennyi idő telt el azóta, hogy Serena Williams és Roger Federer utoljára teniszpályára, illetve Tom Brady futballpályára lépett, de ahogy ráfordultak életük következő, aktív sport utáni szakaszára, még egy utolsó, méltó megtiszteltetést begyűjtöttek. A három sportszupersztár, akik profi pályafutásuk során együttesen több mint 2 milliárd dollár adózás előtti bevételt értek el, ismét bekerültek a világ 50 legjobban fizetett sportolója közé.

Ez nem kis teljesítmény, még egy ilyen tapasztalt triótól sem.

A top 50-es listára idén 45,2 millió dollár volt a belépő, ami elképesztő, 20 százalékos növekedést jelent a tavalyi 37,6 millió dolláros rekordhoz képest.

A Forbes összeállítása szerint a vizsgált időszakban – az adók és ügynöki díjak levonása előtt – összesen 3,44 milliárd dollárt keresett a listán szereplő 50 sportoló, ezt pedig 16 százalékkal több, mint a tavalyi 2,97 milliárd dolláros rekord.

Ebből az összegből 2,36 milliárd dollárt teszi ki a sportolói fizetésekből, bónuszokból és pénzdíjakból bejövő tétel, és ez minden idők legmagasabb összege, amely megdöntötte a 2022-es 1,91 milliárd dollárt, részben a sportba áramló közel-keleti pénzeknek köszönhetően. A pályán kívüli 1,08 milliárd dolláros összeg, amely a sportolók szponzori megállapodásaiból, fellépésekből, licencekből és ajándéktárgyakból származó bevételekből, valamint egyéb üzleti tevékenységekből tevődik össze, szintén új csúcsot jelent, és megelőzte a 2022-es 1,06 milliárd dollárt.

Roger Federer
Roger Federer
Kép: Getty Images / Shi Tang

Még az eddigi legmagasabb belépési limit ellenére is 11 újonnan érkezett versenyző került fel a listára, hatan pedig egy év, vagy annál hosszabb kihagyás után térnek vissza.

A legtöbben, 15-en az NBA-ből szerepelnek a listán,

de figyelemre méltó a golfozók számának megugrása, hiszen egy tucatnyian kerültek be a rangsorba.

De nézzük meg, hogy kik lettek a leggazdagabbak, tehát ki a világ 10 legjobban kereső sportolója 2023-ban.

Kép: economx

Cristiano Ronaldo januárban csatlakozott a szaúd-arábiai Al Nassrhoz, ami éves sportolói bevételét 75 millió dollárra emelte, ráadásul további marketinglehetőségeket teremtett „új hazájában”.

A márkák nem tudnak ellenállni Ronaldónak és hatalmas rajongótáborának, ugyanis 850 millió követője van a Facebookon, az Instagramon és az X-en (leánykori nevén Twitteren), ez több, mint bármely más sportolónak a világon.

Elsősorban olyan szponzoroknak köszönheti bevételét, mint az Altice, a Binance, a Delivery Hero, a Herbalife, a Nike, a Panini vagy a Therabody.

Lionel Messi jövője a PSG-s balhéja után egy ideig bizonytalan volt, később azonban a David Beckham tulajdonolta Inter Miamiban kötött ki az amerikai ligában. Az argentinnál egy hosszú listát találunk a jövedelmező reklámszerződésekről, olyan cégek állnak mögötte, mint az Adidas, a Gatorade, a Hard Rock Cafe, a Louis Vuitton, a Mastercard és a Pepsi, és a lehetőségek egyre csak jönnek, miután tavaly világbajnoki győzelemre vezette Argentínát. Októberben Messi Play Time néven befektetési céget is indított.

Cristiano Ronaldo ünnepli csapata gólját 2023. november 11-én Mekkában
Cristiano Ronaldo ünnepli csapata gólját 2023. november 11-én Mekkában
Kép: Getty Images / Yasser Bakhsh

A harmadik Kylian Mbappé támogatói között ott van az Electronic Arts, a Hublot, a Nike, az Oakley és a Loius Vuitton is. A tavalyi kereseti lista 35. helyén álló Kylian Mbappé most debütál a top tízben, és ő az egyetlen tag, aki még 30 év alatti. Ő rendelkezik a legmagasabb játékosi fizetéssel az egész labdarúgásban, ami jogosnak tűnik eredményeit és teljesítményét nézve. 

Ezen a linken a teljes listát eléri, és megnézheti, hogy mely versenyzők, játékosok, sportolók tettek szert a legtöbb bevételre a vizsgált időszakban.