2023 augusztusában

  • a vendégek száma összességében 3,8 százalékkal csökkent;
  • a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken.

A vendégéjszakák 63 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom alig változott (+0,1 százalék). A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,8 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 841 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 59 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 6,6 százalékkal csökkent 2022 augusztusához mérten.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 40, illetve 8,7 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 5,3 százalék volt.

A külföldi vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 704 ezer vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

Utóbbiak 66 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 18 százalékkal bővült 2022 augusztusához mérten.

Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 46 százalékát regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 23 százalékos részesedéssel.

Összesen 34 659 turisztikai szálláshely, ezen belül 3003 kereskedelmi, illetve 31 656 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1000 szálloda és 1203 panzió volt nyitva augusztus egy részében vagy egészében.

  • A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 14 százalékkal kevesebbet, 5,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

2023. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 0,7 százalékkal több, összesen 29,1 millió vendégéjszakát regisztráltak

A belföldi vendégek 7,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (15,8 millió, illetve 13,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

 

 

 

Százmilliók követik hétről-hétre Budapest leghíresebb „Kínai Éttermét”

A Chinese Restaurant Budapesten felvett hetedik évada nem csupán a kínai ételek népszerűsítésének ügyét szolgálja, a milliárdos nézettségű valóságshow a magyar főváros iránt is felkeltette az érdeklődést. Bővebben --->