Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója néhány hete jelentetett meg egy írást arról, hogy milyen szempontok alapján választják a németek Magyarországot lakóhelyükként.

Mint írja, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján évről évre nő a német letelepedők száma, 2019-re több mint 16 ezer főre nőtt a számuk, míg idénre több mint 22 ezerre. Ez 34,9 százalékos emelkedést mutat.

Ugyanakkor a Technológiai és Ipari Minisztérium Elemzési és Bérpolitikai Osztálya szerint mindössze 272 német munkavállalót foglalkoztattak a hazai kifizetőhelyek, a felsőoktatási intézményekben pedig 3415 német tanult a 2020-as adatok alapján. Vagyis a németek nagyrésze gazdaságilag inaktív.

Bauer Bence szerint számos motiváció állhat amögött, hogy a németek Magyarországra betelepülnek:

  • az egyik, hogy a bűnüldözések száma a statisztikák szerint negyedannyi nálunk, mint Németországban,
  • a másik az anyagi motiváció,
  • valamint az is, hogy sokkal könnyebben tudnak saját lakáshoz jutni, ami Németországban már a felső középosztály számára is egyre nehezebb.

Emellett a kedvező éghajlat, a kulináris, gasztronómiai, turisztikai és kulturális élvezetek, valamint a magyarok vendégszeretete is figyelemreméltó aspektusok Bauer írása szerint.

Segítséget is kapnak a letelepedéshez

A Magyar-Német Intézet Igazgatója megjegyzi, hogy több cég és szakszolgálat, valamint szervezet és magánszemély segíti az érdeklődőket, mint a Balaton Zeitung, a Budapester Zeitung, a sváb Neue Zeitung vagy a Sonntagsblatt. De az Ungarn Heute internetes hírportál vagy az MTVA Nachrichten aus Ungarn is segíti a németajkúak tájékozódását.

Mindemellett olyan német nyelvű intézmények is vannak Magyarországon, mint a szekszárdi Német Színház, valamint nemzetiségi óvodák és iskolák, valamint az Andrássy Gyula Egyetem, ahol kizárólag német nyelven oktatnak.

Az egyik német betelepült, Emily Paersch a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, egy vállalkozást hoztak létre Magyarországon és a Balatontól délre találtak új otthonra. Elmondása szerint nagyon kötődnek a hazai konzervatív értékrendhez, és az autentikus magyar életmódhoz. Megjegyezte, hogy az ottani migrációs politika miatt már nem érezték jól magukat Németországban,

Egy másik nyilatkozó, aki magyarként élt nyolc évet Németországban azt nyilatkozta a lapnak, hogy a jobb fizetés ellenére aránytalanul magasak a fizetési költségek odakint, és fapados körülmények között tartják a magyarokat a német munkaerőpiacon, azaz nem nagyon van lehetőségük előrelépni a karrierjükben.