Az idei első félévben az ipari termelés mérséklődéséhez leginkább az járult hozzá, hogy az energiaipari termelés 26 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához képest, mindössze 3,7 százalékos részesedést mutatott – írja a Központi Statisztikai Hivatal összegzésében. Az elemzés szerint ennek egyik oka, a hazai energiaigény mintegy 11 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.

A villamosenergia-fogyasztás 2022 nyara óta folyamatosan elmarad az egy évvel korábbitól: az idei első félévben 7,2 százalékkal alacsonyabb volt az energiaigény, mint 2022 azonos időszakában. Hasonló tendencia jellemezte a földgázfogyasztást is, 2022 februárjából folyamatosan alulmaradt a fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest: 2023 első felében 18 százalékkal, 4,7 milliárd köbméterrel kevesebb volt a fogyasztás, mint tavaly ugyanebben az időszakban – írja a Magyar Nemzet.

Az Energiaügyi Minisztérium az idei év első kilenc hónapjáról közölt adatokat.  Eszerint éves szinten 15,7 százalékkal csökkent a hazai gázfelhasználás:

2023 januárjától szeptemberig 1,07 milliárd köbméterrel fogyott kevesebb gáz.

A gazdaság és a lakosság megközelítőleg kétharmad-egyharmad arányban vette ki a megtakarításból. A villamosenergia-fogyasztás 7 százalékkal esett vissza. A lakossági gázfelhasználás 17,4, a gazdasági 14,7 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben 23,3 százalékos visszaesést mértek a Minisztérium szerint, ezt követően már egyszámjegyű a visszaesés.

Az EU-ban nálunk az egyik legolcsóbb és a legdrágább is egyben. Mi az?

Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz ára, ám a villamosenergia-árakat nézve is dobogósok vagyunk. Viszont utóbbinál kicsit csalóka a kép, mert a közepes és a nagyvállalati fogyasztók Európa legmagasabb villanyszámláját kénytelenek fizetni idehaza.
Bővebben--->