Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma arról adott tájékoztatást, hogy 1700 milliárdos deficittel zárta a költségvetés az előző évet. A várakozások ennél jóval magasabb, a tavalyi évhez hasonlóan több, mint 2000 ezer milliárd dolláros hiánnyal számoltak, így a deficit mérséklődése meghaladta a 23 százalékot.

Az USA rendkívül magas deficitjének oka, hogy az idei pénzügyi évben 457 milliárd dollárral kevesebb bevételt produkált az Egyesült Államok gazdasága, míg a kiadásait csak 137 milliárd dollárral mérsékelte. A magas hiány tovább növeli az USA államadósságát, ami az előző heti adatok szerint már 33,6 billió dollárra rúg.  Ez az adósság 2020-ban, a Covid-19 okozta válság hatására növekedett drasztikus mértékben, amikor 10 billió dollárral megduzzadt az Egyesült Államok tartozása.

A tavalyi évben 659 millió dollárt fordított a szövetségi kormány a felhalmozott adósság nettó kamataira. Janet Yellen pénzügyminiszter kijelentette, hogy a Biden-adminisztráció elkötelezett az amerikai költségvetést érintő kihívások hosszútávú kezelésére, ezt mutatja, hogy a globális nehézségek ellenére az USA kormánya megcáfolta a 2023-as évre recessziót váró előrejelzéseket. Az adósságfinanszírozás rendkívül megdrágult az elmúlt évben, mivel az infláció megfékezését célul tűző FED 5,25 százalékkal megemelte a hitelekre vonatkozó kamatlábakat, ez 22 éves csúcsot jelent.

deficit mértékének csökkenését kimutató költségvetési jelentést azon a héten tették közzé, amikor Joe Biden arra kérte a Kongresszust, hogy 105 milliárd dollárt különítsenek el nemzetbiztonsági prioritásokra, ebből 61 milliárdot Ukrajna, a fennmaradó összeget Izrael katonai, és a Gázai-övezet humanitárius támogatására.