Kína több mint 27 milliárd dollárt gyűjtött eddigi legnagyobb chipalapjához, felgyorsítva ezzel a csúcstechnológiák fejlesztését, hogy szembeszálljon a felemelkedését gátló amerikai korlátozásokkal.

A Nemzeti Integrált Áramkör Ipari Befektetési Alap a helyi önkormányzatoktól és állami vállalatoktól gyűjti össze a harmadik eszközéhez szükséges tőkét, amely meghaladja a második alap 200 milliárd jüanját – írja a Bloomberg.

Az államilag támogatott cég éppen akkor bővíti hatáskörét, amikor az Egyesült Államok a kínai chipek és mesterséges intelligencia fejlődésének megfékezését célzó technológiai korlátozások éles eszkalálására készül.

A sokkal nagyobb III. alap létrehozása – amelyet közvetlenül Kína technológiai minisztériuma felügyel – a világ legnagyobb félvezetőpiacának hasznosítására irányuló erőfeszítést jelzi, miután a központi irányítással eltöltött évek változó sikereket hoztak. A Huawei Technologies Co. és partnere, a Semiconductor Manufacturing International Corp. tavaly még mindig amerikai eredetű technológiára volt kénytelen támaszkodni egy fejlett processzor megépítéséhez.

Washington szigora is kellett a szemléletváltáshoz

A látványos önállósulási erőfeszítés akkor történik, amikor Washington arra ösztönzi szövetségeseit, köztük Hollandiát, Németországot, Dél-Koreát és Japánt, hogy tovább szigorítsák a Pekinget érintő, félvezető technológiához való hozzáférésre vonatkozó korlátozásokat, és tömködjék be a meglévő exportellenőrzésben lévő lyukakat.

Sanghaj és más városok kormányai, a China Chengtong Holdings Group és az State Development and Investment Corp. azon befektetők között van, akik egyenként több milliárd jüant kívánnak a III. alapba bevonni.

Ez az alap három-négy, más általános partnerek által kezelt tőkealap finanszírozását fogja segíteni egy úgynevezett „alapok alapja struktúra” keretében, hogy diverzifikálják a beszerzést és a befektetési stratégiákat. A III. alap közvetlenül helyi cégeket is támogatni fog. A forrásbevonásról szóló tárgyalások még folynak, és hónapokig is eltarthat, amíg a véglegesítés megtörténik.

A misztikus Nagy Alap egy igazi tőkemágnes

A titkos Nagy Alap a kormányzat elsődleges eszköze a helyi chipgyártók pénzügyi támogatására. A 2014-ben alapított alap mintegy 45 milliárd dollárnyi tőkét vonzott be, és számos vállalatot támogatott, köztük a helyi chipgyártás bajnokait: az SMIC-et és a Yangtze Memory Technologiest.

A sanghaji székhelyű SMIC a Huawei fő chipgyártója. Sikeresen készített egy 7 nanométeres processzort a Mate 60 Pro számára 2023-ban, amiről az Egyesült Államok azt hitte, hogy az Kína számára még elérhetetlen.

Lassította a beruházásokat egy 2022-es korrupcióellenes vizsgálat, amely több vezető és tisztviselő bukásához vezetett. A legfelsőbb kínai vezetők vizsgálatokat rendeltek el amiatt, hogy az évekig tartó bőséges kormányzati beruházások után sem sikerült áttörést elérni a külföldi importot helyettesítő félvezetők fejlesztése terén.