Emmanuel Macron francia elnök, a katari emír tiszteletére rendezett díszvacsorán a francia elnöki hivatalban azt mondta, ezek a beruházások erősíteni fogják a két ország közötti stratégiai partnerséget. A beruházások olyan ágazatokban fognak megvalósulni, mint az energiaátmenet, a félvezetők, a repülőgépipar, a mesterséges intelligencia, a digitális ipar, az egészségügy és a kultúra.

Tizenöt év óta ez az első állami látogatás, amelyet Katar emírje tesz Franciaországban, és az első a 2013-ban trónra lépett Tamim bin Hamad asz-Száni sejk számára, aki folyékonyan beszél franciául, és akinek látogatását Emmanuel Macron hatalmas megtiszteltetésnek tartja Franciaország számára.

Az Ön országa Franciaország barátja, hűséges és stratégiai partner, akiről Franciaország tudja, hogy a nehéz helyzetekben számíthat rá

– fogalmazott az államfő, emlékeztetve a mindkét ország számára fontos védelmi és biztonsági politikára vagy a terrorizmus elleni küzdelemre.

A díszvacsorán jelen volt Nicolas Sarkozy korábbi államfő (2007-2012), aki mandátuma idején megerősítette a két ország közötti kapcsolatokat, Nasszer al-Kelaifi katari üzletember, a Paris Saint-Germain (PSG) párizsi labdarúgóklub elnöke, aki az emír közvetlen környezetéhez tartozik, Kylian Mbappé, a francia labdarúgó-válogatott kapitánya és a PSG csatára, valamint Bernard Arnault, az LVMH luxusmárka elnöke.

A díszvacsorát megelőzően az emír – akinek országa kulcsszerepet játszik az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tárgyalások közvetítésében – és Emmanuel Macron a megbeszélésük során megerősítették, hogy nagyon gyorsan tűzszünetet szeretnének elérni a Gázai övezetben – közölte a francia elnöki hivatal.

Joe Biden amerikai elnök hétfő este közölte, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy a március 10-én kezdődő iszlám szent hónap, a ramadán idejére beszünteti katonai műveleteit a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedése érdekében. A túszok szabadon bocsátása Franciaország számára abszolút prioritás – mondta Emmanuel Macron, míg a katari emír a maga részéről elítélte a palesztin nép elleni népirtást, a kényszer-áttelepítéseket és a kegyetlen bombázásokat.

Katar és Franciaország szándéknyilatkozatot írt alá a humanitárius együttműködésről a Gázai övezetben, amely tartalmaz egy, a palesztinoknak nyújtott 200 millió eurós közös kötelezettségvállalást. A francia elnöki hivatal jelezte, hogy három francia-katari teherszállító repülőgép elindult humanitárius segéllyel és egészségügyi ellátással az egyiptomi El-Arís városába, amely a gázai Rafah közelében található.

A Gázai övezetben indított izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek, és mintegy 240 embert elraboltak, akik közül körülbelül 130-an még mindig fogságban vannak.

Gáza jövője a kétállami megoldásban rejlik, egy Izraellel békében élő palesztin állammal és egy konszolidált Palesztin Hatósággal az élén – hangsúlyozta a francia elnök. A katari emír üdvözölte azt a szerepet, amelyet Franciaország játszhat a két állam igazságosságának megteremtésében.