A Központi Nyomozó Főügyészség 2022 őszén emelt vádat Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara egykori elnöke és 21 társa – köztük dr. Völner Pál – ellen a Fővárosi Törvényszéken, korrupciós, hivatali és más bűncselekmények miatt.

A vádirat lényege szerint Schadl György 2018 májusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki dr. Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében a volt kamarai elnök jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Dr. Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a dr. Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozással, hét társával előzetesen megállapodott abban, eléri, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.

Az ügyben eljáró Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén azzal a kilenc jogásszal szemben, akik bűnösségüket elismerték, a vádirati tényállást nem vitatták és a tárgyalás jogáról lemondtak, valamint egy építészmérnök végzettségű vádlottal szemben 2023. május 4. napján marasztaló ítéletet hozott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetéseket szabott ki, és vagyoni viszonyaikhoz mért pénzbüntetéseket rótt ki. Emellett foglalkozásuktól eltiltotta őket.

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje dr. Schadl Györgyöt 10 év, míg dr. Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Lassan kiderül, senki nem ismert senkit a Schadl-ügyben

A két fő vádlott Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara volt elnöke és Völner Pál volt államtitkár mindent tagad az ellenül felhozott vádak közül, pedig tíz- illetve százmilliókról van szó. Bővebben >>>