Jelentős mérföldkő az Integritás Hatóság létrehozása, amely tükrözi Magyarország és az Európai Bizottság (EB) elkötelezettségét a korrupció elleni küzdelemben – jelezte az Economxnak a szervezet azzal kapcsolatban, hogy benyújtotta az Országgyűlésnek első, 2023-as évről szóló beszámolóját, amelyet az EB-nek is elküldenek.

A beszámolót bevezető évértékelőben Biró Ferenc, a hatóság elnöke kijelenti: autonóm intézményként egyszerre erősítik a hatalmi ágak szétválasztását és állnak a gazdaság tisztítására irányuló erőfeszítések élére.

Az elnök nemzeti és uniós szinten is tiszteletet parancsolónak tartja, hogy egy év alatt  felépült egy olyan, hiteles intézmény, amelynek 2023 januárjában egy maroknyi elkötelezett munkavállalóján kívül sem saját eszközei, sem saját helyiségei – gyakorlatilag semmije nem volt.

A hatóság honlapján elérhető, 30 oldalas beszámolóból kiderül, hogy tavaly a szervezet öt lezárt és 16 folyamatban lévő vizsgálata 120 milliárd forint EU-támogatást érintett.

„Feltártuk a közbeszerzési és vagyonnyilatkozati rendszerek hatékonytalan elemeit és hiányosságait. Ezen problémák orvoslására ajánlásokat, valamint gyorsan bevezethető, a probléma mértékéhez képest költséghatékony megoldásokat fogalmaztunk meg és tettünk közzé. A jelentéseinkkel és egy anonim bejelentési platform létrehozásával célunk a közbizalom helyreállítása, valamint az elszámoltathatóság kultúrájának meghonosítása”– mutatott rá Biró Ferenc. 

Mint jelezte, a prevenció terén is sok tennivalójuk van, mivel küldetésük túlmutat a végrehajtáson.

A korrupcióval szembeni zéró tolerancia irányába mutató kulturális változást mozdítunk elő – fogalmazott. Hozzátette: ahhoz, hogy a hatóság elérje azt a célt, amelyre ténylegesen létrehozták, a jogkörök kérdését napirendre kell venni, ami első számú prioritás.