Újabb rangos nemzetközi elismerésekben részesültek a horvát éttermek: a legfrissebb MICHELIN-válogatás alapján Horvátország immár egy kétcsillagos és tizenkét egycsillagos étteremmel büszkélkedhet.
„A Michelin kalauz legújabb kiadása ismét megerősítette a horvát gasztronómia magas színvonalát és séfjeink kiválóságát, akiket világszerte elismerés és díjak öveznek. A horvát bor- és gasztronómiai kínálat szerves része teljes turisztikai palettánknak, hiszen jelentősen hozzájárul ahhoz az átfogó élményhez, amelyet vendégeink hazánkban átélhetnek – egyúttal erősíti országunk hitelességét és kiemelkedő kulináris örökségét. A turizmusnak ezt a formáját stratégiai terveinkben is kiemelten kezeljük, és örömmel tapasztaljuk, hogy a kínálat folyamatosan bővül és egyre magasabb színvonalat képvisel. Évről évre változatosabbá válik, követve a nemzetközi trendeket, miközben megőrzi a horvát hagyományok értékeit és egyediségét” – mondta Tonči Glavina, a turisztikai és sportminiszter.
A világ legismertebb gasztronómiai kalauza idén két új horvát éttermet emelt be a csillagos elitbe:
a spliti Krug és a rovinji Cap Aureo is megkapta első MICHELIN-csillagát.
Közben a rovinji Agli Amici sikeresen megőrizte presztízsértékű kétcsillagos minősítését.
A fent említett díjakon kívül a Bib Gourmand elismerést, amely a kiváló ár-érték arányú vendéglátóhelyeket jutalmazza, két új étterem kapta meg:
- a Konoba Pescaria (Mošćenička Draga)
- és a K.užina (Split).
Ezzel összesen már 12 Bib Gourmand étterem szerepel Horvátországban.