Hollandia elővigyázatosságból ideiglenesen újraindítja ország északkeleti területén fekvő groningeni gázmezők termelését, mivel az előrejelzések szerint a hét közepére mínusz hat fokig csökkenhet a hőmérséklet az országban. Hans Vijlbrief kitermelő ipari ágazatokért felelős miniszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy minimális mennyiségű gázt fognak kitermelni Groningenben, ahol a tavaly októberben, 60 évi tevékenység után hivatalosan megszűnt a termelés.

A holland kormány 2018-ban azt a döntést hozta, hogy fokozatosan fel kell számolni a kitermelést a gázmezőkön, mert a környéken egyre gyakoribbak a földrengések. Fenntartották azonban a lehetőséget, hogy a teljes leállás után, vészhelyzet esetére öt fúrási hely még egy évig nyitva tartson.

Vijlbrief a holland parlamentnek küldött feljegyzésében közölte, hogy két fúrási ponton „körülbelül két napon keresztül” szivattyúznák a gázt, amíg a hőmérséklet nem emelkedik nulla fok fölé, ami az előrejelzések szerint már csütörtökön bekövetkezik.

Hatalmas profitot hozott a groningeni gáztermelés

A groningeni gázkitermelő régióból származó teljes bevételből 360 milliárd euró az államkasszába folyt be, míg 66 milliárd eurót a Shell és az ExxonMobil, a holland gáz elosztására 1963-ban létrehozott NAM társaság tulajdonosai között osztottak fel.

A holland parlament egyik különbizottsága egy korábbi jelentésében megállapította, hogy az állam és az olajvállalatok kizárólag a profitszerzésre koncentráltak, és évtizedeken keresztül figyelmen kívül hagyták a groningeni lakosok biztonságát.

1986 óta több mint 1600, legalább 3,6-es erősségű rengés rázta meg a tartományt. Mintegy 85 ezer épület rongálódott meg, és az otthonok csupán 30 százalékát sikerült újra biztonságossá tenni. A kormány tavaly áprilisban 22 milliárd euró kártérítést ajánlott fel a károsult térség számára.