Az EU-s statisztikai hivatal adatai szerint világszerte minden harmadik nő szenvedett már el élete során fizikai vagy szexuális erőszakot, míg a még többeket érintő lelki bántalmazás jelenlétét még megbecsülni is lehetetlen.

A lelki erőszak legnagyobb veszélye, hogy mások számára láthatatlan formában rombolnak életeket: a megalázás, szóbeli bántalmazás és a szociális elszeparálás mellett jelentős mértéket ölt a gazdasági erőszak is, amely a másik személy pénzügyi korlátozását jelenti és különösen nehéz helyzetbe hozhatja az áldozatokat.

Ilyenkor a bántalmazó anyagilag ellehetetleníti áldozatát, így sodorva őt teljes anyagi függőségbe. Legjellemzőbb formája, amikor a bántalmazó nem engedi áldozatának, hogy dolgozzon, amelynek következtében ő rendelkezik a háztartás minden jövedelme felett. Előfordulnak olyan esetek is, amikor az áldozatnak van saját jövedelme, azonban a bántalmazó elveszi pénzét és egyedül hoz meg minden gazdasági döntést, megszabja, hogy mire költheti a pénzét, vagy utólag számonkéri, elszámoltatja a bántalmazottat.

Az anyagi kiszolgáltatottság miatt nagyon nehéz kilépni a bántalmazó kapcsolatból, amit tovább súlyosbíthat, hogy hazánkban számos olyan családtámogatási rendszer működik, amelyek segítik a családok terveinek megvalósítását, ugyanakkor egy-egy ilyen közösen felvett hitel, kezességvállalás még szorosabban a bántalmazóhoz köthetik a kapcsolati erőszak áldozatát.

Itt a segítség

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az AVON támogatásával a gazdasági erőszak áldozatainak segít, és a bántalmazó kapcsolatokból való kilépést rendkívüli szinten megnehezítő anyagi kérdések megoldását is támogatja.

A Szeretet nem árt című oldalon az online anonim jogi-, pszichológiai és szociális tanácsadás mellett most már ingyenes pénzügyi tanácsadás is elérhető az érintettek számára.

Készítettek egy pénzügyi iránytű kiadványt is, amely azon érintetteknek kíván segítséget nyújtani, akiket pénzügyi helyzetük akadályoz a bántalmazó kapcsolatból való kilépésükben, és nem látják, milyen lehetőségeik vannak, merre indulhatnak. Nemcsak a pénzügyi alapismereteket mutatja be, hanem kiemelt hangsúlyt fektetnek a bántalmazó kapcsolatok anyagi ügyeinek tárgyalására is, mint például a közösen felvett hitelek, közös bankszámlák, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró hitel vagy éppen a családi adókedvezmény válás esetén. 

„Egy kényszerhelyzetben hozott rossz pénzügyi döntés ugyanis magával hozhat újabb olyan helyzeteket, amelyek pénzügyileg teljesen függővé teszik a bántalmazottat a bántalmazótól” – mondta Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.