Egy oligarchát, aki építőanyagokat szállított az orosz katonai gépezetnek az Ukrajna megszállt területein folyó építkezésekhez, a Morgan Stanley és az Allen & Overy segít abban, hogy megszerezze az ellenőrzést egy hatalmas orosz olajvagyon felett – derült ki a The Guardian értesüléseiből.

Szergej Kolesznyikov vagyona – aki orosz származású, de most máltai állampolgár az „arany útlevél rendszer” alapján – becslések szerint 1,2 milliárd dollárt (412 milliárd forint) ér az általa közösen alapított építőanyag-üzletágnak köszönhetően. Az 51 éves férfi ellen eddig csak Lengyelország vezetett be szankciókat, Ukrajna azonban felvette őt azon személyek listájára, akik ellen az EU szankciókat alkalmazna.

Morgan Stanley amerikai befektetési bank és az Allen & Overy, a londoni székhelyű „magic circle” elit ügyvédi irodák egyike segít Kolesznyikovnak abban, hogy a dél-oroszországi Asztrahánban található Verbluzsje olajmezőt birtokba vegye, amely állítólag 100 millió hordó olajat tartalmaz.

A blue chip cégek nem igazodnak a brüsszeli szankciókhoz

Bár nincs arra utaló jel, hogy megszegtek volna bármilyen törvényt vagy szabályozást, a Kolesznyikovnak végzett munkájuk jól szemlélteti, hogy a blue chip cégek továbbra is együttműködnek az orosz védelmi iparból és Ukrajna lerohanásából hasznot húzó oligarchákkal és azok vállalkozásaival, a Putyin-rezsim és haszonélvezői elszigetelésére irányuló nemzetközi erőfeszítések ellenére.

Kolesznyikov Cipruson bejegyzett Inflection Management cége az Astrakhan Oil Corporation (AOC) egyik hitelezője egy 2012-es, több mint 70 millió dolláros hitelkeret révén, amelyről a Morgan Stanley tárgyalt, és amelynek biztosítékául az AOC leányvállalatának – a Southern Oil Company (UNK) orosz fúróipari cégnek – a részvényeinek többsége szolgált.

Az AOC 2014-ben elmaradt a törlesztéssel, amikor a rubel összeomlott a Krím orosz megszállása után, és a Morgan Stanley megpróbál segíteni a hitelezőknek abban, hogy többségi részesedést szerezzenek az UNK-ban. Az orosz bíróságok eddig elutasították a próbálkozásokat részben egy olyan törvény miatt, amely tiltja a stratégiai eszközök külföldi tulajdonba vételét, és most a londoni nemzetközi választottbíróságon folyik az eljárás.

Az orosz eljárás során a fellebbviteli bíróság bírálta az UNK-részvények egy rubelre (3,8 forint) értékelését, amelyet a Morgan Stanley által előterjesztett szakértői tanú végzett, és amelynek célja annak meghatározása volt, hogy milyen áron juthatna hozzá a részvényekhez.

Egy másik bírósági ítélet megjegyezte, hogy az Allen & Overy egyik partnere véleményt adott a Morgan Stanley követeléséről, de azt mondta, hogy pozícióját tekintve nem volt független szakértő, és cégének érdeke fűződött ahhoz, hogy a Morgan Stanley sikerrel járjon.

Az Allen & Overy, amely jelenleg a Shearman & Sterling amerikai ügyvédi irodával való egyesülés folyamatában van, 2022 márciusában bejelentette, hogy bezárja moszkvai irodáját „Ukrajna törvénytelen és értelmetlen inváziója és az azt követő humanitárius válság” miatt. A Morgan Stanley 2022 decemberében közölte: Oroszországban nem kezdenek új szárazföldi üzleti tevékenységet, és ottani tevékenységük arra korlátozódik, hogy globális ügyfeleiknek segítsenek a már meglévő kötelezettségek kezelésében és lezárásában.

A háborús konjunktúra miatt szárnyal az oligarcha cége

Kolesznyikov TechnoNicol cége orosz építési projekteket látott el az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímben és Mariupolban, amelyet Putyin hadserege több mint 80 napig bombázott, mielőtt elfoglalták, valamint orosz védelmi vállalatoknak. A TechnoNicol termékei a megszállt Ukrajnában zajló újjáépítési projekteket bemutató híradások fotóin is gyakran szerepelnek. Más honlapok a Krímben, valamint a megszállt Donyeckben és Luhanszkban kínálják eladásra az anyagokat.

A Proekt oknyomozó médium honlapja nyilvánosan elérhető adatokra hivatkozva arról számolt be, hogy a

TechnoNicol oroszországi eladásai a háború kezdete óta az egekbe szöktek, a nyereség 2022-ben 55-ször nagyobb volt, mint az előző évben.

Oroszország korlátozta a katonai szerződések részleteihez való hozzáférést, de a TechnoNicol legalább 2018-ig 18 hadiipari vállalat számára nyert tetőfedő, vízszigetelő és hőszigetelő anyagok szállítására kiírt pályázatokat.

A skót kabinet is szépen adott közpénzt

Kolesznyikov korábban azt mondta a Taz című német lapnak, hogy nem tudja megítélni, hogy a TechnoNicol által szállított vállalkozások védelmi vállalatok-e vagy sem, ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy nem üzletel a fegyveriparral. Hozzátette, hogy minden megrendelés polgári célú volt, és soha nem adott el termékeket az orosz fegyveres erőknek vagy más, az ukrán háborúban aktívan részt vevő csoportoknak.

2022-ben a skót kormányt bírálták, miután kiderült, hogy közel 500 ezer font közpénzzel támogatta a Kolesnikov Inflection Management vállalatának tulajdonában lévő stirlingi gyár korszerűsítését. A korszerűsített gyárat az akkori skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon mutatta be.