Április 2-án lezárult az első nagy lakásbiztosítási kampány. Az egy hónapon át tartó időszak alatt bárki – térítésmentesen és indoklás nélkül – újraköthette a szerződését, függetlenül a biztosítási évfordulótól, és még a biztosítók ajándékai közül is válogathatott. 

Azoknak, akik lemaradtak a határidőről, van még lehetőségük a váltásra.Grantis szakértői a következő opciókat vázolták fel:

  1. A lakásbiztosításokat a biztosítási évforduló alkalmával lehet felmondani, illetve meghosszabbítani. Az évfordulót a kockázatviselés kezdetétől számolják, ami a legtöbb esetben a szerződést követő nap (de egyes biztosítóknál a hó első vagy utolsó napja is lehet ettől függetlenül az évforduló). Tehát ha a lakástulajdonosnak eddig még nem járt le az újabb egy év és a kampány során sem élt a lehetőséggel, akkor idén még biztosan tud váltani. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a biztosítót legalább 30 nappal korábban értesíteni kell a váltási szándékról.
  2. biztosítási szerződés létrejöttéről szóló tájékoztató kézhezvételétől számított 14 napon belül pedig még indoklás nélkül is felmondható és köthető új.
  3. A határozott idejű szerződések esetében többen a tartamkedvezmény miatt nem tudtak most váltani, mert kötötte őket például a 3 éves hűségidő, és így nem érte meg felbontani, mert sokkal többet kellett volna visszafizetni, mint amennyit nyerhettek volna rajta. A lakástulajdonosnak ilyenkor érdemes még várnia a váltással, illetve időközben konzultálni egy szakértővel arról, hogyan járna jobban.
  4. A lakásbiztosítás közös megegyezéssel is megszüntethető, ehhez viszont a biztosítónak is hozzá kell járulnia. Nagyobb eséllyel járul hozzá a biztosító a megszüntetéshez, ha az új szerződést is náluk köti meg az ügyfél.
  5. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításoknál nem kell kivárni az egy évet, akár negyedév elteltével is leválthatók ezek. Az új szerződések esetében a protokoll, hogy a kockázatviselés kezdetét követő negyedik negyedévtől 3 havonta mondható fel.
  6. Ha az ingatlan értéke növekedett, például felújítás történt vagy új vagyontárgyak kerültek az otthonunkba, akkor egész évben kezdeményezhető a biztosítónál a szerződés aktualizálása.
  7. Amennyiben valakinek még nincs lakásbiztosítása, akkor bármikor belevághat. Érdemes megbízni egy független szakértőt, aki segít eligazodni a lehetőségek között és kalkulációt készít. A Grantis lakásbiztosítási tanácsadói folyamatosan tájékoztatják ügyfeleiket, ha kedvezőbb feltételeket találnak.