Mintegy 3 ezren töltötték ki azt az online kérdőívet, ami az autópályahasználattal kapcsolatos változtatásokat hivatott felmérni. Az autopalyamatrica.hu szakmai portál eredményei szerint a válaszadók 27-30 százaléka hetente, havonta vagy ritkábban használja a fizetős utakat, napi szinten pedig csak a 15 százalékuk.

A válaszadók kétharmada a kényelem és a gyorsaság miatt közlekedik autópályán, negyedik pedig azért, mert egyszerűbb az útvonal.

Nagyjából fele-fele arányban vannak azok, akiknek több matricát kell jövőre vásárolniuk és akiket nem érintenek az újabb fizetős útszakaszok.

Közel kétharmaduk úgy gondolja, hogy ebben az ár-érték arányban már nem éri meg az úthasználat. 42 százalékuk inkább az ingyenes útvonalakat keresnék, és mindössze 4 százalékuk térne át tömegközlekedésre.

A résztvevők között kiugróan magas a Pest vármegyeiek, azon belül is a fővárosiak aránya, ezért a felmérés készőti arra következtetnek, hogy sokan inkább elkerülnék az M0-autópályát annak fizetőssé válásával, különösen akik nem napi szinten ingáznak az agglomerációs lakóhelyük és Budapest között.

A portál szerint ugyanakkor a kényelmi szempontok miatt többségében a gyorsforgalmi elkerülőket választják majd az autósok, mivel eddig is a Pest vármegyei matrica volt a legkelendőbb: 2022-ről 2023-ra 25 százalékkal bővült a vásárlók aránya, és a tendencia alapján 2024-ben további növekedésre lehet számítani.

 

 

 

Rossz hírt kaptak az M0-son autózók

Újabb szakaszon folytatódik a burkolatfelújítás az M0-s autóúton – jönnek a sávlezárások.
Bővebben--->