Két újabb ezüst- és két színesfémérmét bocsát ki az idén a Magyar Nemzeti Bank. A korábban meghirdetetteken felül most Deák Ferenc születésének 220. esztendejére, illetve a Kúria alapításának 300. évfordulójára jelennek meg emlékérmék - mondta az InfoRádiónak Hergár Eszter. Hozzátette, a közelmúlt eseményeire reagálva bővítik a 2012-ben indított Nobel-díjas sorozatot is húszezres vert darabszámmal – Karikó Katalinnal és Krausz Ferenccel.

Számítanak rá, hogy ahogy eddig is az extra kibocsátásoknál történt, most is azonnal elfogynak majd az új Nobel-érmék. Példaként hozta, hogy a Magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat erdélyi kopója is azonnal elment 20 ezer példányban, a sorozat kezdő darabja is pár óra alatt elfogyott.

A Nobel-díjasok érméivel kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések a Magyar Nemzeti Bankon belül, tervezik az érmét, és az egyértelműség kedvéért: két különböző érméről lesz szó.

Az ovális érmesorozatot Szent-Györgyi Alberttel kezdték tizenegy éve, tavaly verték Kertész Imrét, és tervezés alatt van Oláh Györgyé is.

Hergár Eszter még azt is elmondta, Karikó Katalin már csak félig lesz „debütáns" az MNB-nél, mert a kutató munkásságának elismeréseképpen 15 ezer forint névértékű ezüst- és 3 ezer forint névértékű emlékérmét bocsátottak ki Karikó Katalin hozzájárulásával az mRNS-alapú vakcinák találmány elnevezésével.

Az elmúlt években, tapasztalata szerint, megnövekedett az érdeklődés nem csak az ezüst és színesfém, de az arany emlékérmék iránt.

Van egy nagyon erős gyűjtői bázis, amely minden érmét megvesz. Ezenkívül a témaválasztás is sokat segíthet, illetve egyfajta értékőrző tulajdonság is szerepelhet ebben, a nagyobb értékű érméket van, aki befektetési céllal vásárolja meg

 – tette hozzá.

Karikó Katalin biokémikus orvosi Nobel-díja és Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjának örülhettünk október elején, amikor sorra jelenették be a nyerteseket.Krausz Ferenc, a müncheni Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a Ludwig Maximilians Egyetem kísérleti fizikai vezetője, az MTA külső tagja. A magyar fizikusnak és társainak az attoszekundumos fizikai kutatásokért ítélték a rangos díjat 2023-ban.Karikó Katalin és kollégája Drew Weismann az mRNS-technológia kifejlesztéséért kapta a díjat. Karikó Katalin első Nobel-díjas magyar nő.