A jogszabály értelmében az újautópiacon július 7-től megjelenő modellek alapfelszereltségének része kell legyen az intelligens sebességszabályozó, a vezető figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszer, a vészfékjelzés, a tolatóradar, továbbá az eseményadat-rögzítő és az indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelését is biztosítani kell.

A cél értelemszerűen az, hogy nőjön a közlekedés biztonsága és hatékonyabb legyen a járművezetők, a kerékpárosok és a gyalogos védelme. Kövesdán Balázs, az ALD Automotive | LeasePlan kereskedelmi igazgató helyettese szerint ugyanakkor a jogszabályi változások miatt nem kell tartani a hirtelen áremelésektől, mivel a gyártók ezen tételek nagyrészét már beárazták korábban a gépjárművek alapfelszereltségének listaárába.

A szakértő azt is kifejtette, hogy a céges autók esetében az elmúlt 3 évvel ellentétben idén már nem kell minimum 12 hónapot várni egy gyári rendelésű gépjárműre, ahogy egy flottabővítés esetén sem, és az új biztonságtechnikai rendszerek miatt sem valószínű fennakadás. Kövesdán Balázs szerint a most életbe lépő kritériumokat már 2019-ben megállapítottak a döntéshozók, és bőven volt idő átállni.

Hozzátette, kizárólag abban az esetben merülhetnek fel adminisztrációs problémák az új szabályok miatt, ha az ügyfél olyan gépjárművet választ, ami nem rendelkezik az újonnan előírt kötelező biztonságtechnikai elemekkel, de már csak a jogszabály életbe lépése után lehet azt forgalomba helyezni.

A nyaralását is bukhatja, ha nem foglal időben időpontot a műszakira

Több tényező is nehezíti az autók friss műszaki engedélyének megszerzését.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→