Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank elnöke szerint sikerült haladást elérni az inflációval szemben, jó úton vannak annak leküzdése felé, ezért valószínűleg idén már megkezdődhet a kamatcsökkentés.

Az LCI televíziónak Villeroy azt mondta, hogy a piacok áprilisra várják a kamatcsökkenés kezdetét, ugyanakkor a legtöbb döntéshozó a jelek szerint inkább a júniust részesíti előnyben. A jegybankelnök korábban azt mondta, egyik dátum sincs kizárva, az adatoktól függően minden lehetséges a következő kamatdöntő üléseken – írja a Bloomberg.

A szakértő azt is hozzátette, hogy fokozatosan gyorsulni fog Franciaország gazdasági növekedése a következő hónapokban, mivel az infláció a béremelések átlagos üteme alá csökken.

A francia jegybank arra számít, hogy elkerülhető lesz a recesszió, az idei bővülés pedig 0,9 százalék körüli lesz.

Villeroy lett kollégája, Martins Kazaks pénteken azt nyilatkozta, hogy túl agresszívnek tartják a befektetők a monetáris lazítással kapcsolatos reményeket a következő két találkozó alkalmával.

Az EKB szerint nincs garancia a kamatvágásra

Az elhúzódó infláció miatti veszélyekre tekintettel az Európai Központi Bank idén nem fog kamatot csökkenteni – véli Robert Holzmann, az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának tagja.