A folyamatos nyersanyag-cukorhiány miatt történelmi csúcsra kúsztak a cukorárak az EU-ban – jelezte a Cukorfelhasználók Információs Központja (IZZ), amely az italipar, az édességipar, a gyümölcs-, zöldség- és burgonyafeldolgozó ipar, valamint a nagy pékségek gyártóinak egyesülete Németországban.

2023 közepére az európai cukorpiac átlagos árszínvonala több mint 90 százalékkal haladta meg az előző három év átlagát. A központ vezetője szerint

kevés a cukor az EU-ban, és az Európai Unió protekcionista politikája nem teszi lehetővé a kívülről jövő versenyt

– írja a topagrar.com.

A lényegesen magasabb uniós árak az exportorientált vállalatok nemzetközi versenyképességének torzulásához is vezetnek.

Az Európán kívüli országok cukorhasználói, akik cukrot vásárolhatnak a világpiacról, lényegesen kevesebbet fizetnek, és így versenyelőnyhöz jutnak. Emellett az európai cukorpiac elmúlt évi drágulása ellentétes számos más mezőgazdasági termék fejlődésével, amelyek egy része az előző évi csúcsokhoz képest ismét csökkent.

Az európai cukoripar vállalatai évek óta az európai elvárások alatt tartják termelésüket.

Az Európai Bizottság még most is csak csekély növekedésre számít a cukorrépa-termelésben, ugyanakkor azok az országok és régiók, ahonnan cukor érkezhetne az EU-ba, a magas védővámok és importkorlátozások miatt nem tudnak jelentős mennyiséget szállítani az EU-ba. Ehelyett az európai cukoripar szabadon szállíthatja a világpiacra a cukrot.

Az EU Bizottság becslései szerint ez a 2022/2023-as gazdasági évben meghaladta az 520 ezer tonnát. Jövőre sokkal nagyobb mennyiségre számít, annak ellenére, hogy a mennyiségek szűkösek, és az EU nettó cukorimportőr marad a 2023/2024-es gazdasági évben.

A Csendes-óceánon dől el, mennyibe kerül a cukor a magyar üzletekben

A következő hónapokban kis mértékben csökkenhet a cukor ára, ám az árstop alatt megszokott 250 forint körüli kilogrammonkénti ár nem tér vissza. A hatósági ár augusztustól megszűnt, a fogyasztóknak pedig a kristálycukor árának azonnali, 70 százalékos emelkedése volt a legszembetűnőbb. Az éves áremelkedés globálisan megközelítette a 40 százalékot, mivel a déli féltekének nagy cukortermő területein a termést a visszatérő El Niño hatás fenyegeti. A piaci várakozások a magyar üzletekben is beárazzák a cukrot. Bővebben >>>