A német gumiipari óriás makói gyárában a hazai munkavállalók elküldésével a külföldiek előtt nyitná ki a kaput – véli a szakszervezet. A Népszava beszámolója szerint a gyárvezetés nem tájékoztatta a szakszervezetet sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről. Hajdú Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára, a lapnak azt mondta, novemberben és decemberben – az információk szerint – 25-25 munkavállalót küldenek el, ez pedig nem számít csoportos létszámleépítésnek.

A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-nél nem autógumik, hanem autóalkatrészek gyártása folyik, közel 1800 munkavállalóval.

A gyárban olyan hírek tejednek, amely szerint elképzelhető, hogy külföldi munkavállalók előtt nyithatja meg az utat a mostani elbocsátási hullám.

Jelenleg közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban, korábban Szerbiából és Ukrajnából is érkeztek munkavállalók, de ők eltűntek.

szakszervezeti titkár úgy látja,

a helyi vezetés célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza alkalmazottait, ezt látják igazolva a mostani elbocsátások esetében is.

A külföldi munkavállalók esetében ez azzal is alátámasztható, hogy több ezer kilométerre hazájuktól érdekérvényesítési lehetőségeik nagyon korlátozottak – tették hozzá.

A szakszervezeti vezető elmondta: a most elbocsátottak többsége részt vett azokon a vezetőkkel rendszeresített beszélgetéseken, amit a gyárban „teadélutánoknak” neveztek, és itt tájékoztatták egymást a termeléssel és a munkaszervezéssel kapcsolatos gondokról.

Lehet, hogy ez hiba volt.

A Continental magyarországi vezetése a Népszavának a következőket írta:

„Felelős munkáltatóként arra törekszünk, hogy a külső üzleti környezet változásaira mindig a megfelelő választ adjuk. A 2022-ben tapasztalt növekvő megrendelésszám miatt például ebben az időszakban Makón több mint 500 fővel bővültünk. Jelenleg viszont a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóinkat. Ezen alapelvek mentén hoztuk meg döntésünket a hivatkozott létszámmódosításról, melyről a törvényi előírásoknak megfelelően értesítettük a helyi érdekképviseleteket. A törvényi előírásoktól viszont pozitívan eltérve, kollektív szerződésünknek megfelelően, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújtunk távozó munkatársainknak. A jelenlegi lépés nagyrészt a kölcsönzött munkavállalókat érinti és a folyamatot 2023 végéig hajtjuk végre. Piaci szereplőként megrendelőink és a piac igényeit folyamatosan felülvizsgáljuk és ehhez igazítjuk munkavállalóink számát most, és a jövőben is.”

 

Brutális leépítést tervez a Continental

Az autóipari üzletág problémáira reagálva óriási létszámleépítéseket tervez az autóipari beszállító. Csak Németországban több ezer munkahely szűnik meg. Bővebben >>>